Apocalyps

Morgen zal ter gelegenheid van het einde der tijden de god Bolon Yohta' K'uh op aarde nederdalen. Dit valt op te maken uit een inscriptie op de 'tablet van Tortuguero', een Mayakalender.

Mocht Bolon niet terugkeren, dan is de kans groot dat de aarde vrijdag op de mysterieuze planeet Nibiru botst en ook dan zijn wij de klos. Na 5.125 jaar is namelijk de scheurkalender van de Maya's op.

In het Franse plaatsje Bugarach wacht een meute journalisten op wat komen gaat nu de Jongste Dag op aanbreken staat: zal de heilige berg Pic de Bugarach opensplijten en zal een ufo ten hemel varen, met aan boord een select gezelschap uitverkorenen? Correspondent Ron Linker meldde dat er in de wijde omgeving geen hotelkamer meer is te krijgen.

Een lezeres wees mij erop dat op 21 december het vissentijdperk overgaat in het watermantijdperk en dat dit hoe dan ook tot chaos zal leiden.

In Kootwijkerbroek, zag ik een paar dagen geleden bij het EO-programma De Vijfde Dag, is Pieter Frank van der Meer er ook klaar voor. Volgens hem wijzen zowel de Bijbel als de Mayakalender erop dat het vrijdag gedaan is met de pret. De planeten staan in één lijn en als er geen zondvloed komt volgt er wel een mega-aardbeving. Van der Meer heeft een reddingssloep van 13 duizend euro in de tuin liggen. Mocht het een aardbeving worden die ons de das omdoet, dan stapt hij in de speciaal daartoe aangeschafte jeep.

Wij zijn zwaar gefascineerd door het einde der tijden. Duikel een paar oude Germaanse runentekens op, verbindt ze met de stand van de zon en de maan en schrijf in een boek dat uit een en ander klip en klaar blijkt dat op Koninginnedag 2014 het licht definitief uitgaat: bestseller.

Bij ruimtecentrum NASA is een functionaris al acht jaar bezig vragen van burgers over het 21 december-rampscenario te beantwoorden. Op 23 december houdt hij ermee op.

Het is de explosieve mix van angst en sensatie. En van verlangen, want het eind der tijden betekent ook het eind van de veel te dure hypotheek en de degradatiezorgen van NAC. Het einde heeft ook de belofte van het nieuwe in zich.

Ik kijk nergens van op; ik ben opgevoed in de absolute zekerheid dat de Dag des Oordeels elk moment kon aanbreken, waarna wij aan de hand van Jezus ons aards bestaan zouden verruilen voor een enkele vlucht Koninkrijk der Hemelen - behalve de ongelovigen natuurlijk. Het verlangen naar die dag was volkomen gelegitimeerd.

Ik ben voorgelezen uit Openbaring, laatste bijbelboek en Moeder aller ondergangsprofetieën, verslag van een langdurige bad trip vol gruwelbeelden. Tot op de dag van vandaag is het boek een rijke bron voor halvegare fantasten, krankjoreme doempredikers en andere mafketels, die in haar duistere formuleringen kristalhelder de datum van Armageddon lezen, plus alle tekenen aan de wand.

Ik ben groot geworden in de Koude Oorlog, toen de vernietiging van de aarde bij nader inzien nog dichterbij was dan we dachten. Ik heb op het Museumplein staan demonstreren tegen de kruisraketten, die zwarte ruiters van de Apocalyps. Ik heb het einde in de ogen gekeken in de vorm van een bonte diversiteit aan naderende milieurampen, even dodelijke als onbeheersbare virussen, fatale millenniumbugs en de aanwezigheid van nietsontziende terroristen die alles in de lucht willen laten vliegen.

Voor wie vrijdag goedgemutst ten onder wil gaan, ga naar Gijs Scholten van Aschat in de Kleine Komedie: Apocalyps.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden