Apen, koralen, gieren en dolfijnen op ‘dodenlijst’

Apen, koralen, gieren en dolfijnen worden in hun voortbestaan bedreigd. Dit blijkt uit de inventarisatie van bedreigde wilde planten en dieren, die de World Conservation Union (IUCN) woensdag heeft uitgebracht....

Van onze verslaggeefster Marieke Aarden

De lijst waarop de bedreigde soorten staan, wordt aangeduid als de Rode Lijst. Landen gebruiken hem bij hun keuze voor bescherming van wilde planten en dieren.

Een op de vier zoogdieren, een op de acht vogels, eenderde van alle amfibieën en 70 procent van alle planten zijn in gevaar, stelt de natuurorganisatie. IUCN heeft 41.415 soorten op de Rode Lijst gezet en 16.306 daarvan worden direct met uitsterven bedreigd, tegen 16.118 vorig jaar.

‘De nieuwe taxatie van onze nauwste verwanten, de apen, geeft een grimmig beeld’, stelt de natuurorganisatie. Het voortbestaan van de gorilla is kritieker dan ooit. Vooral de ondersoort, de laaglandgorilla, is door jacht en het ebola-virus gedecimeerd. De Sumatraanse orang-oetang en de Borneose orang-oetang blijven ook ‘in gevaar’. Beide worden bedreigd door het verlies van leefgebied, veroorzaakt door boskap voor de aanleg van palmolieplantages.

Ook koralen zijn getaxeerd en staan voor de eerste keer op de lijst: tien soorten van de Galápagos-eilanden zijn opgenomen. De voornaamste bedreiging is klimaatverandering.

De yangtzerivierdolfijn is mogelijk uitgestorven, want intensieve speurtochten afgelopen december hebben niets opgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden