Apart politieteam tegen dierenactivisten

Het Korps Landelijke Politie Diensten gaat een speciaal team oprichten voor de bestrijding van dierenactivisme. Dit team gaat onder meer samenwerken met de inlichtingendienst AIVD....

In 2002 werd een eerder landelijk politieteam tegen dierenactivisten na een jaar ontbonden wegens gebrek aan succes. Destijds hielden twaalf rechercheurs zich bezig ‘met mogelijke criminele activiteiten van extremistisch dierenactivisme’.

Het Openbaar Ministerie kondigde destijds aan dat het opsporingsteam weer leven zou worden ingeblazen zodra daar aanleiding voor was. Volgens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is dat nu het geval.

Volgens Ter Horst gaan recente acties van dierenactivisten ‘absoluut over de schreef.’ In een interview met De Telegraaf verwijst ze naar het in brand steken van auto’s van medewerker van beursbedrijf Euronext, waar aandelen worden verhandeld van een Brits dierenproefcentrum. ‘Dat heeft niets meer te maken met het opkomen voor je belangen.’

Ook afgelopen vrijdag werden in Wassenaar twee auto’s in brand gestoken van een topman van Euronext. Begin november gebeurde in Hilversum hetzelfde. Begin deze maand werd in Zeewolde een huis beklad en een auto overgoten met bijtende stof. Daar was vermoedelijk sprake van een persoonsverwisseling, want het betrokken echtpaar had niets met dieren of de beurs te maken.

Politie en inlichtingendiensten menen te weten waar ze de daders van de acties moeten zoeken. In jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst wordt verwezen naar de Britse actiegroep SHAC, die in de organisatie Respect voor Dieren (RvD) een Nederlandse afdeling zou hebben met enige tientallen activisten als harde kern.

Zij zouden tevens opereren onder de naam Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Door de beslotenheid van de groep zou het tot dusver niet gelukt zijn bewijs tegen hen te verzamelen.

In april kondigde minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan dat de strafmaat voor dierenactivisten wordt verhoogd. Nu is de maximale straf (exclusief mogelijke geweldpleging) nog negen maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden