AOW

Wouter Bos is de klos. Dat zei hij zelf, zaterdag in de Volkskrant. Wouter is van na 1960 en moet tot zijn 67ste verjaardag doorwerken....

Behalve wanneer hij in 2028 – wanneer hij 65 wordt – kan aantonen dat hij tussen zijn 55ste en 65ste onafgebroken heeft gewerkt, want als ik het goed begrijp mag hij dan toch op 65-jarige leeftijd van een welverdiend pensioen gaan genieten. Weliswaar met 6,5 procent minder AOW, maar dan zoekt hij er maar een klusje bij.

Mensen die heel lang hebben gewerkt mogen er ook eerder mee ophouden. En dan is er nog het zware werk. Dat mag straks maximaal dertig jaar en als het tóch langer duurt, mag je ook met je 65ste met pensioen.

Dit alles onder voorbehoud, want ik had de bestudering van het nieuwe stelsel gisteravond nog niet helemaal afgerond. Wij zijn namelijk bijzonder goed in het ontwerpen van erg ingewikkelde regelingen. Elke regel telt tien uitzonderingen en iedere uitzondering is onderworpen aan acht beperkende omstandigheden, elk met vijf clausules.

Mariëtte Hamer van de PvdA is na het kabinetsakkoord niet voor niks snel naar Suriname gevlogen voor een werkbezoek. Snapte er ook niks meer van en hoopt dat Wouter Bos het allemaal heeft uitgelegd voor ze aanstaande zaterdag terugkeert.

Volgens minister Donner is het allemaal heel eenvoudig. Maar Donner is een getrainde jurist. Die schrikt niet van een regeltje meer of minder. Voor gewone mensen zoals ik ligt dat anders en is het vanaf nu gespannen afwachten wanneer de AOW-brief in de bus valt.

Ik weet bijvoorbeeld niet of de journalistiek tot het zware werk behoort. Bernard Wientjes van de werkgevers stelde in Buitenhof voor om het net zo te doen als in Duitsland, waar ze alleen mijnwerken of arbeid in de staalindustrie zwaar werk vinden. Omdat we hier geen mijnen meer hebben en het er met de staalindustrie ook niet al te florissant voorstaat, vindt Wientjes dus dat het zware werk hier zijn langste tijd heeft gehad.

Maar dan kent hij ons toch slecht. Wij vinden allemaal dat we keihard werken en dat ons werk loodzwaar is, dus dat we zonder meer in aanmerking komen voor de dertig jaar-regeling of een andere clausule waardoor we er rond de 61 mee mogen kappen. Dat wordt nog een hele toestand en het zal er wel op uitlopen dat er straks meer oudere jongeren in het zonnetje zitten dan nu het geval is, in plaats van minder.

Komt Zembla ook nog uitgerekend dit weekeinde met het nieuws dat Nederland elk jaar miljarden misloopt doordat onze multinationals amper belasting betalen. Dat scheelde volgens de Universiteit van Utrecht alleen in 2007 al 16 miljard euro: vier keer zoveel als de regering met de verhoging van de AOW-leeftijd jaarlijks probeert te besparen.

Als Shell, Unilever, AkzoNobel en nog een paar van die grote jongens vanaf nu net als iedereen hun aanslag betalen, kan de AOW-leeftijd gewoon naar beneden! Ik hoor het Agnes Kant nu al zeggen en ik ben benieuwd of Wouter Bos het grote belasting ontduiken net zo gemakkelijk kan uitleggen als de nieuwe AOW.

Hoewel ik zelf ook de klos ben, ben ik erg voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat lijkt me redelijk tegenover de jongeren die straks de AOW voor de grijze golf moeten betalen. Bovendien las ik dat elke baby die momenteel wordt geboren 50 procent kans heeft om 100 te worden. De pensioentijd dreigt dus straks langer te worden dan de gewerkte tijd en dat is natuurlijk niet meer op te brengen.

Niettemin voorzie ik nu al dat ik te zijner tijd alles uit de kast zal moeten halen om de klos te mogen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.