AOW-plan levert niets op

den haag Het plan van werkgevers en vakbonden om de AOW-leeftijd te verhogen levert de komende jaren nauwelijks iets op....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Volgens het CPB heeft het plan ‘geen significante gevolgen voor de overheidsfinanciën tot en met 2020’. Het enige onderdeel van het akkoord dat in 2015 geld oplevert, is het voorstel om de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies vanaf volgend jaar iets in te perken. Dat betreft hooguit enkele tientallen miljoenen euro’s – verwaarloosbaar in termen van de bezuinigingsopdracht.

De onderhandelaars Verhagen, Rutte en Wilders zijn op zoek naar maatregelen die in 2015 optellen tot 18 miljard euro. Volgens bronnen rond de onderhandelingen overwegen CDA en PVV het AOW-akkoord van de sociale partners over te nemen, om de rust in de polder te bewaren. Algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversvereniging VNO-NCW is niet onder de indruk van de CPB-berekeningen. ‘Ik ben er zeker van dat de onderhandelaars ons voorstel overnemen. Het is uitonderhandeld met de vakbonden, er is draagvlak.’

Het voorstel van de sociale partners is om de AOW-leeftijd in 2020 met een jaar te verhogen naar 66 jaar, en die in de decennia daarna mee te laten stijgen met de levensverwachting. Daardoor wordt de uitvoering van de AOW ‘kostbaar en complex’, schrijft het CPB. In 2040 gaan mensen in het voorstel op hun 68ste met pensioen.

Op de langere termijn levert het plan een beperkte bijdrage aan de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Die bijdrage hangt sterk af van de vraag of de AOW-uitkeringen volledig gekoppeld worden aan de loonontwikkeling, inclusief extra periodieken en overwerk.

Het CPB heeft de onderhandelaars vrijdag de doorrekening van verschillende varianten van het regeerakkoord gegeven. Het gaat om onder meer de AOW, de zorg en de sociale zekerheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden