AOW-pact tussen FNV en PVV valt slecht

Geert Wilders wil met Agnes Jongerius praten over een gezamenlijk verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Binnen de FNV ligt dit zeer gevoelig.

‘De PVV is een no-go-area voor ons’, schreef voorzitter Edith Snoey van ambtenarenbond AbvaKabo FNV op haar weblog. De PVV overtuigen om zo in de Tweede Kamer een meerderheid te krijgen tegen de AOW-plannen, mag. ‘Verder zakendoen met de PVV is niet aan de orde.’

Racistische organisatie

De federatieraad van de vakcentrale komt vandaag in een spoedzitting bijeen om de ontstane commotie te bespreken. De afdeling Amstel-Kennemerland van AbvaKabo heeft al aangegeven dat ‘zelfs praten te ver gaat’. ‘Met een club als de PVV praat je niet. Het is een racistische organisatie’, aldus secretaris Peter de Pagter. Desnoods moet Jongerius uit het voorzitterschap gezet, aldus De Pagter, of moet de AbvaKabo (350 duizend leden) uit de vakcentrale stappen (19 bonden, 1,4 miljoen leden).

Bert van Boggelen, tijdelijk voorzitter van de christelijke vakcentrale CNV, reageert terughoudend: ‘Praten over ons gezamenlijke standpunt inzake de AOW-leeftijd mag. Maar we gaan ervan uit dat het daarbij blijft. Ik zie me niet naast Wilders met een spandoek betogen op het Museumplein.’

Opportunistisch

Femke Halsema (GroenLinks) noemt de toenadering ‘opportunistisch en strategisch heel dom’. Volgens Alexander Pechtold (D66) sluiten FNV en PVV een ‘coalitie van de angst’. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij vindt het contact tussen PVV en FNV ‘een opmerkelijke stap’. Ze wilde er verder niet over uitweiden.

Agnes Jongerius zei zaterdag in de Volkskrant dat ze zaken wil doen ‘met de duivel en zijn oude moer’ om de kabinetsplannen te beïnvloeden. Ze zocht daarom ook contact met de PVV. Maar volgens haar gaat het alleen om praten, niet om samenwerken met de PVV.

Agnes Jongerius (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.