AOW'er wordt koopje voor werkgevers

Het wordt voor werkgevers gemakkelijker om werknemers die met pensioen gaan te laten doorwerken, of doorwerkende AOW'ers aan te nemen. Door dit plan van het demissionaire kabinet-Rutte dreigt het voor 'gewone' oudere werknemers nog moeilijker te worden een baan te vinden.

Henk Kamp Beeld null
Henk Kamp

Gepensioneerden die doorwerken, krijgen volgens nieuwe plannen van demissionair minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij ziekte maar zes weken doorbetaald, tegen twee jaar voor andere werknemers. Die doorbetaling is een belangrijk obstakel voor werkgevers om AOW'ers in dienst te houden of te nemen, omdat ze bang zijn dat ouderen sneller lang ziek worden. Kamp vindt de korte doorbetaling geen probleem, omdat gepensioneerden met hun AOW en eventuele pensioen al een vast inkomen hebben.

Verder mogen werkgevers gepensioneerden onbeperkt tijdelijke contracten aanbieden. Andere werknemers moeten na drie keer een vaste aanstelling krijgen. Volgens het wetsvoorstel van Kamp, waarmee de ministerraad afgelopen vrijdag instemde, krijgen doorwerkende AOW'ers recht op het minimumloon. En 'om helderheid te scheppen' wordt een werknemer automatisch ontslagen bij het bereiken van de AOW-leeftijd (nu 65 jaar). Werkgever en werknemer kunnen afspreken de arbeidsovereenkomst daarna voort te zetten.

Verdringing
De ouderenorganisatie ANBO vreest dat de voorstellen van Kamp tot verdringing op de arbeidsmarkt zullen leiden. Dat gaat gebeuren als 65-plussers veel goedkoper worden dan jongere werkenden, zegt ANBO-adviseur Maarten Hendriks. Dat is al snel het geval, vooral bij 55-plussers die vaak relatief duur zijn omdat ze aan het eind van hun loongebouw zitten. Een AOW'er voor het miniumloon is dan aanzienlijk goedkoper. 'Zo wordt er eerder een probleem gecreëerd dan dat er iets wordt opgelost', zegt Hendriks.

De ruil van een oudere voor een gepensioneerde werknemer komt een stuk dichterbij door de plannen van de Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) om het ontslagrecht te versoepelen. Die plannen maken het ontslag van oudere werknemers gemakkelijker en goedkoper. Vooral 45-plussers komen moeilijk weer aan het werk.
De Tilburgse hoogleraar ouderenbeleid René Schaik vindt het realistisch om minder rechten toe te kennen aan AOW'ers. Hij is ook niet zo bang voor verdringing op de arbeidsmarkt. Maar dan moeten 55-plussers zich wel blijven ontwikkelen en moeten ontslagen ouderen veel sneller aan nieuw werk kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden