AOb forceert staking in onderwijs

De onderwijsbonden roepen op tot stakingen, hoewel zij weten dat minister Hermans nog extra geld in kas heeft voor salarisverhoging....

Van onze verslaggeefster

Elaine de Boer

DEN HAAG

De Algemene Onderwijsbond weigerde echter verder te onderhandelen. 'De AOb heeft wat goed te maken. We hebben de vorige keer te weinig salaris gevraagd', geeft AOb-onderhandelaar Rolvink toe. De bond verloor na het vorige CAO-conflict tienduizend leden.

Rolvink wil pas onderhandelen als 2 procent voor 1999 als uitgangspunt wordt genomen. Het CNV was ook niet enthousiast. CMHF en de Algemene Vereniging van Schoolleiders vonden dat er wel voldoende basis was om door te praten.

'Als de onderhandelaar van Hermans zegt dat er te onderhandelen is, moet je dat aangrijpen', zegt Evers van de CMHF. 'Wat je via onderhandelingen kunt binnenhalen, mag je niet nalaten. Je moet geen kruit verspillen aan stakingen.'

Minister Hermans verhoogde zijn salarisbod maandag van 2,25 naar 2,8 procent voor anderhalf jaar: 2,1 procent per 1 mei 1999 en 0,7 procent per 1 april 2000. De bonden wezen het bod af omdat het in 1999 'gemiddeld slechts 1,4 procent' oplevert.

Na het bijeenschrapen van alle overschotjes in de onderwijsbegroting heeft Hermans nu nog 190 miljoen om aan de leraren-salarissen te besteden. Daarmee kan hij de leerkrachten in 1999 nog 0,7 procent erbij geven.

Nadat onderhandelaar Kerstens van Onderwijs maandag had aangegeven extra ruimte te hebben, beraadden de onderhandelaars van de vakbonden zich wat te doen. Voorzitter Duif van de Vereniging van Schoolleiders en CMHF-woordvoerder Evers konden AOb-onderhandelaar Rolvink echter niet bewegen verder te praten.

Rolvink geeft toe dat het resultaat van de vorige CAO-onderhandelingen een rol speelt bij de opstelling van zijn bond. 'Als we nu te laag uitkomen, heb ik een grandioos probleem met mijn achterban. Daarom leg ik de lat om te starten hoog.'

De onderhandelaar verdedigt zijn opstelling met het argument dat de CAO's die inmiddels voor 1999 zijn afgesloten, gemiddeld 3 procent loonsverhoging bevatten. Bij Akzo is de loonsverhoging 3,5 procent, bij de NS 3,75 procent, bij Philips 3,25 procent en in de welzijnssector 3 procent.

'Ik zie niet in hoe ik al pratend van 1,4 procent gemiddeld over 1999 bij die 3 procent kan uitkomen. Wel hoe ik van 2 procent dicht bij 3 uitkom', zegt Rolvink.

Toch laten de onderhandelaars van CNV, CMHF en AVS doorschemeren dat zij vinden dat er vroeg in de onderhandelingen wordt opgeroepen tot stakingen. Maar zij willen het front van de bonden in dit stadium niet doorbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden