NieuwsOv-staking

ANWB waarschuwt voor overvolle wegen, maar de ov-staking leidt (nog) niet tot paniek

Gansch het raderwerk staat dinsdag stil, maar Nederland raakt daar vooralsnog niet van in paniek. Bedrijven en ziekenhuizen draaien gewoon door. Alleen sommige universiteiten en hogescholen hebben voor dinsdag alle tentamens en verplichte colleges afgelast.

De stadsbussen staan stil in Utrecht tijdens de landelijke ov-staking in 2018. Beeld ANP
De stadsbussen staan stil in Utrecht tijdens de landelijke ov-staking in 2018.Beeld ANP

De door de vakbonden uitgeroepen staking voor een beter pensioen zal naar verwachting het grootste deel van het openbaar vervoer dinsdag platleggen. De NS verwacht dat er niet of nauwelijks treinen zullen rijden. Ook het stads- en streekvervoer staakt.

Tot grootscheepse noodplannen heeft dat nergens geleid. Nederlanders gaan dinsdag carpoolend of met de fiets naar hun werk, blijven thuis werken, of nemen een dagje vrij. ‘Dat mag iedereen voor zichzelf oplossen’, zegt een woordvoerder van de Rabobank laconiek. Op het hoofdkantoor in Utrecht werken enkele duizenden mensen.

Het Erasmus MC in Rotterdam, het grootste ziekenhuis van Nederland met dertienduizend werknemers en 1.350 bedden, heeft geen speciale maatregelen genomen om medewerkers en patiënten op tijd ter plekke te krijgen. ‘Personeel moet het zelf oplossen. Patiënten zijn vooraf gewaarschuwd.’

‘We hebben nog wel overwogen om pendelbussen te laten rijden’, zegt een Erasmus-woordvoerder. ‘Maar we hadden geen idee hoeveel dat er dan zouden moeten zijn.’ Het ziekenhuis gaat wel soepel om met laatkomers en mensen die niet komen opdagen.

Hetzelfde geldt voor het UMCG in Groningen, het tweede grootste van Nederland. Voor patiënten heeft de ov-staking geen grote gevolgen, verwacht een woordvoerder. ‘Die worden toch vaak met een auto gebracht of komen per taxi.’ Voor medewerkers zijn in parkeergarages bij het ziekenhuis in de buurt extra parkeerplekken gereserveerd.

Hogescholen en universiteiten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht hebben voor dinsdag alle tentamens opgeschort. Verplichte hoorcolleges zijn niet verplicht gesteld. In Amsterdam is deze week net tentamenweek; achtduizend studenten zouden dinsdag tentamen doen.

Ook de hogescholen InHolland, Fontys en de Hogeschool Rotterdam hebben voor dinsdag alle tentamens opgeschort. Bij andere universiteiten, zoals de Radboud in Nijmegen, gaan de tentamens wel gewoon door. Studenten die vanwege de staking niet aanwezig kunnen zijn, hebben recht op een herkansing.

De Radboud heeft op Twitter de hashtag #Radboudride in het leven geroepen, waarop mensen ritjes aanbieden. Ook via de hashtag #ovstaking worden aanbiedingen gedaan om mee te rijden. Bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) mogen vakgroepen zelf bepalen of tentamens doorgaan. ‘Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.’

Aanbieders van deelauto’s doen goede zaken. Bij SnappCar waren maandagmiddag al een kwart meer auto’s voor dinsdag gereserveerd dan normaal, zegt woordvoerder Pijke Dorrestein. ‘En ik verwacht dat dat in de loop van de middag nog wel zal stijgen.’

Files

Paniek kan overigens dinsdag alsnog uitbreken als het autoverkeer vastloopt. Dinsdag is een van de drukste dagen in de week. De ANWB vreest voor overvolle wegen, omdat veel meer mensen dan normaal de auto zullen nemen. ‘Niet alleen de snelwegen, ook het onderliggende wegennet zal snel volstromen’, verwacht een woordvoerder van de landelijke verkeersdienst.

Schiphol adviseert mensen die niet per se op de luchthaven moeten zijn dinsdag daar weg te blijven. Reizigers wordt geadviseerd hun reis zo mogelijk uit te stellen.

De rechter heeft zondag weliswaar bepaald dat tussen Amsterdam en Schiphol vier treinen per uur moeten blijven rijden, maar dat zal bij lange na niet genoeg zijn, verwacht een woordvoerder. Normaal stoppen op Schiphol 25 treinen per uur. De luchthaven en de gemeente Haarlemmermeer zetten extra verkeersregelaars in om de verwachte drukte van het autoverkeer in goede banen te leiden.

Omdat ook de veren over het IJ niet varen, opent Amsterdam de IJtunnel dinsdag exclusief voor fietsers en bromfietsers. De tunnel is verboden voor auto’s en voetgangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden