ANWB: discussie kilometerheffing nu zinloos

De ANWB vindt een discussie over de kilometerheffing niet zinvol zolang het spitstarief, dat er een onderdeel van wordt, niet bekend is. ‘Zolang wij de hoogte van het spitstarief niet weten, kunnen wij de gevolgen voor de automobilist niet beoordelen’, zei ANWB-directeur Guido van Woerkom dinsdag.

ANP

De ANWB, die een belangrijke partij is voor het draagvlak voor de kilometerheffing in de samenleving, houdt dus voorlopig de kaarten tegen de borst. ‘Er is een aanlooptijd van 10 jaar geweest voor het wetsvoorstel er lag. Wij nemen nu de tijd om het goed te beoordelen’, zei een woordvoerder.

De belangenclub trekt zijn conclusie na een eerste bestudering van het wetsvoorstel, dat op 13 november is gepresenteerd. In dat wetsvoorstel staat alleen een basistarief. Het spitstarief moet in werking treden vanaf het moment dat alle auto's een kilometerprijs betalen. ‘Bij onze leden leven veel vragen over hoe het spitstarief voor hen uitpakt’, aldus Van Woerkom.

De ANWB heeft altijd gezegd dat de kosten voor de autorijder in een nieuw systeem niet hoger mogen worden dan ze nu zijn. ‘Dat kan alleen getoetst worden als het spitstarief bekend is.’ Behalve naar het spitstarief is de ANWB ook benieuwd naar hoe de nieuwe provinciale opcenten uitpakken. ‘Ook leven er vragen over de overgangsfase’, stelt de ANWB. Ter compensatie van de afbouw van de aanschafbelasting BPM stijgt de motorrijtuigenbelasting al sinds 2008; dat baart de ANWB zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden