ANWB: Aantal files in 2018 met kwart toegenomen, onder meer door ongelukken en weersomstandigheden

Automobilisten stonden de eerste maanden van dit jaar een stuk vaker in de file. De ‘filezwaarte’ – de lengte maal de duur van de files – nam in januari, februari en maart met 25 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit is een van de grootste stijgingen in de afgelopen tien jaar, blijkt uit cijfers van de ANWB.

De stijging van het aantal files hangt onder meer samen met de weersomstandigheden en het aantal verkeersongelukken. De storm van 18 januari bijvoorbeeld deed zestig vrachtwagencombinaties kantelen, met een hausse aan wegblokkades als gevolg. Dit ‘ondanks de uitgebreide waarschuwingen’ aan vrachtwagenchauffeurs over de naderende storm, aldus de ANWB. Maart, van oudsher toch al een van de ergste filemaanden van het jaar, was in 2018 extra druk door een aantal ernstige ongelukken met vrachtauto’s. Zo was de A16 tussen Breda en Antwerpen 21 maart urenlang afgesloten nadat een vrachtwagen vlak bij de Belgische grens een klapband kreeg en tegen een andere vrachtwagen botste. Het dieptepunt was dinsdagavond 27 maart, toen door regenbuien en ongevallen op het drukste moment 927 kilometer file stond op de A- en N-wegen.

Tegelijkertijd zijn files ook een graadmeter van de economie. Waar het aantal files tijdens de kredietcrisis fors daalde, is de filezwaarte sinds medio 2014 weer aan het stijgen, synchroon met het opkrabbelen van de Nederlandse economie. Het aantal auto’s op de Nederlandse wegen nam ook toe. Tien jaar geleden telde het Nederlandse wagenpark 7,2 miljoen personenauto’s tegenover 8,2 miljoen nu, blijkt uit ANWB-cijfers. Een opvallende uitzondering is de winter van 2017, toen de filezwaarte juist vrijwel gelijk bleef ten opzichte van een jaar eerder, ondanks de florerende economie. Dit was vooral te danken aan het afronden van wegwerkzaamheden aan belangrijke knooppunten, zoals de verbinding tussen de A1 en A6 bij Muiderberg, aldus de ANWB.

De zwaarste files in de ochtendspits stonden de eerste drie maanden van 2018 op de A1 tussen Barneveld en Amersfoort. Op plaats twee en drie stonden de A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude en de A27 tussen knooppunt Gorinchem en Noordeloos. Dit laatste knooppunt stond dan weer op nummer 1 in de lijst van zwaarste files tijdens de avondspits, gevolgd door de A4 bij Roelofarendsveen-Hoogmade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden