ANVR wil in Brussel garanties afdwingen voor consument

De reiswereld neemt geen genoegen met de voortijdige ondergang van het PPP, een nieuw garantiesysteem dat reizigers met een los vliegticket had moeten beschermen tegen faillissementen in de luchtvaart....

Vakantiegangers die een los vliegticket kopen, hebben geen recht meer op schadevergoeding als 'hun' maatschappij over de kop gaat. In april zei het ANVR dat er een garantieregeling zou komen in 2003, maar het plan is door de luchtvaartmaatschappijen 'om zeep geholpen'.

De bedoeling was dat de maatschappijen op elk ticket een toeslag zouden leggen van ongeveer vijftig eurocent. Daaruit zou een fonds worden opgebouwd dat lijkt op dat van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De SGR stelt reizigers schadeloos bij een faillissement of surséance van een touroperator of reisbureau.

Voor losse tickets geeft de SGR geen garantie meer sinds de aanslagen in de VS. De luchtvaart had het financieel zwaar en de kans op faillissementen was groot. De enige uitzondering maakt de SGR voor reizigers die een zogenoemde campingvlucht boeken uit de gids van een touroperator.

Het ANVR heeft zich sterk gemaakt om samen met collega-organisaties in Europa een PPP op te zetten, de afkorting van het Passenger Protection Plan. Volgens het ANVR waren de voortekenen gunstig. De KLM bijvoorbeeld steunde het idee, maar langzaam verloren de voorstanders terrein.

Eind oktober bleek het verzet onder de luchtvaartmaatschappijen groot. Hun koepelorganisatie, de IATA, zei dat. De prijs van een ticket is volgens sommige maatschappijen al aan de hoge kant door alle veiligheidstoeslagen. Er speelde ook een principieel punt. Sterke maatschappijen vinden dat ze met een PPP de positie van zwakke collega's verstevigen. De consument zwicht eerder voor de lage tarieven van een prijsvechter.

De SGR, die geen partij is bij het overleg, vreesde al lang voor een mislukking. Adjunct-directeur Carin Beckers: 'Het is niet de eerste keer dat over een PPP is gepraat. De geschiedenis leert dat gesprekken over een dergelijk fonds altijd mislukken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden