Antwoorden Nieuwsquiz 2007

Antwoorden vk.nl Nieuwsquiz 2007

1) Welke landen worden op 1 januari 2007 lid van de Europese Unie?

Antwoord: B, Roemenië en Bulgarije worden op 1 januari 2007 lid van de Europese Unie.

2) Op 30 januari 2007 is het zover: Windows lanceert het langverwachte nieuwe besturingssysteem voor pc’s, Vista. Welk programma volgt het op?

Antwoord A, Windows Vista is de opvolger van Windows XP

3) Op 31 januari 2007 is duidelijk welk bedrijf het Brits-Nederlandse staalconcern Corus mag overnemen. Welk bedrijf doet het hoogste bod?

Antwoord: C, Het Indiase staalconcern Tata Steel doet het hoogste bod op Corus en neemt het Brits-Nederlandse concern over voor een bedrag van ruim 8,7 miljard euro.

4) Op 7 februari 2007 bereiken de Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie het coalitieakkoord. Dit betekent het groene licht voor het tweede, derde of vierde kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende?

Antwoord: C, Het is het vierde kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende

5) De bekende strafpleiter Bram M. maakt op 19 februari tijdens een persconferentie van ruim drie kwartier bekend dat hij stopt met de verdediging van Willem Holleeder. Zijn naam is een heuse hersenkraker. Wat is de juiste schrijfwijze?

Antwoord: A, de juiste schrijfwijze is Moszkowicz.

6) Advocaat Moszkowicz legde de verdediging van Holleeder mede neer, omdat journalist Jort Kelder hem van de kortgedingrechter ‘maffiamaatje’ mocht noemen. In mei 2007 volgde het hoger beroep. Mag Kelder deze kwalificatie sindsdien nog steeds in de mond nemen?

Antwoord: B, Nee, het gerechtshof noemt de term maffiamaatje onnodig grievend.

7) Op zondag 25 februari 2007 worden voor de 79ste keer de Oscars uitgereikt. Welke film is de grote winnaar?

Antwoord: B, De film The Departed (Martin Scorcese) ontvangt de belangrijkste Oscars in 2007

8) In 2007 zien twee nieuwe gratis dagbladen het levenslicht, DAG en De Pers. In totaal zijn er nu vier. Metro en Sp!ts begonnen ooit op dezelfde dag. Welke?

Antwoord: C, Metro en Sp!ts verschenen voor het eerst op 21 juni 1999.

9) De Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart 2007 kennen één duidelijke winnaar. Welke partij scoort in vrijwel alle provincies boven verwachting?

Antwoord: C, de SP is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De PVV van Wilders doet overigens niet mee aan deze verkiezingen.

10) In een Utrechtse wijk wordt op zondag 11 maart een man doodgeschoten door een motoragent. Vervolgens ontstaan er rellen in de wijk, waardoor de toegang tot de wijk meerdere dagen wordt afgesloten. Hoe heet deze volkswijk?

Antwoord: A, De ongeregeldheden vinden plaats in de Utrechtse wijk Ondiep

11) Op 17 maart 2007 begint de 72e Boekenweek met als thema: Lof der Zotheid: Scherts, Satire en Ironie. Wat is het Boekenweekgeschenk dit jaar?

Antwoord: B, De Brug van Geert Mak is in 2007 het Boekenweekgeschenk. De Grote Wereld en Zomerhitte waren in respectievelijk 2006 en 2005 het Boekenweekgeschenk.

12) Op15 april 2007 wordt de Marathon van Rotterdam halverwege stilgelegd door de organisatie. Wat is de reden?

Antwoord: B, De hitte legt de Marathon van Rotterdam plat. Het is met gemiddeld 27 graden te heet, vindt de organisatie.

13) Bij een bloedbad op een universiteit in de Verenigde Staten vallen 33 doden. De 23-jarige Zuid-Koreaanse student Cho Seung-chi schiet zichzelf en 32 medestudenten dood. Hoe heet de school waar het drama zich op 16 april 2007 afspeelt?

Antwoord: C, Het bloedbad vindt plaats op de Virginia Tech University in Blacksburg.

14) Voor de Nederlandse operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan is 20 april 2007 een zwarte dag. Wat gebeurt er?

Antwoord: A, Korporaal Cor Strik komt om het leven. Hij is de eerste dode Nederlander als gevolg van oorlogsgeweld in Uruzgan.

15) Op zondag 6 mei 2007 zijn de Franse presidentsverkiezingen. Nicolas Sarkozy wint. Sarkozy heeft buitenlandse wortels. Waar komt zijn vader vandaan?

Antwoord: B, Sarkozy’s vader was een Hongaarse vluchteling.

16) Wie wordt door Nicolas Sarkozy in de láátste ronde van de Franse presidentsverkiezingen verslagen?

Antwoord: A, Sarkozy krijgt 53% van de stemmen en verslaat daarmee de socialiste Ségolène Royal.

17) Op 18 mei 2007 is er sprake van grote paniek in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De 11-jarige Bokito ontsnapt uit zijn verblijf en verwondt diverse omstanders. Wat is Bokito precies?

Antwoord: B, Bokito is een westelijke laaglandgorilla.

18) BNN schrijft op vrijdag 2 juni 2007 internationale tv-geschiedenis met de Grote Donorshow. Wat blijkt de clou van deze omstreden show?

Antwoord: B, de vrouw die een nier zou willen afstaan, blijkt een actrice.

19) Op zaterdag 16 juni 2007 is het zover: de 160 kilometer lange Betuweroute wordt officieel geopend. Deze nieuwe Nederlandse goederenspoorlijn loopt van ¿ naar ¿?

Antwoord: B, de Betuweroute loopt van Rotterdam naar Zevenaar

20) In Lissabon worden op 7 juli 2007 zeven ‘nieuwe’ wereldwonderen gekozen. Welke van onderstaande opsommingen is de juiste nieuwe lijst van de zeven moderne wereldwonderen?

Antwoord: A, dit zijn de ‘nieuwe’ wereldwonderen: Piramide van Cheops, Colosseum, Machu Picchu, Taj Mahal, Petra, Chinese Muur, Chichén Itzá, Christusbeeld in Rio.

21) Vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Nederlandse arts, die in Libië ter dood veroordeeld waren, worden na jaren van procederen op 24 juli 2007 vrijgelaten. Waarvan werden ze verdacht?

Antwoord: C, de Bulgaarse verpleegsters en Palestijns-Nederlandse arts werden verdacht van het bewust besmetten van honderden kinderen met hiv

22) Op 25 juli 2007 wordt Rabobankrenner Michael Rasmussen tijdens de Tour de France door de teamleiding ontslagen. Rasmussen ging op dat moment aan de leiding. Wie wint uiteindelijk de Ronde van Frankrijk?

Antwoord: A, Alberto Contador wint de Tour de France in 2007.

23) De oprichter van het comité voor ex-moslims Ehsan Jami wordt op 4 augustus 2007 vanwege zijn kritiek op de islam aangevallen door drie mannen. Voor welke partij is Jami op dat moment nog raadslid in Voorburg?

Antwoord: A, Ehsan Jami is op het moment van de aanval nog PvdA-raadslid.

24) Op 8 augustus 2007 pleit een Tweede Kamerlid in een opiniestuk in de Volkskrant voor een verbod op de Koran. Het Kamerlid noemt het boek ‘het islamitische Mein Kampf’. Wie doet het pleidooi?

Antwoord: B, Geert Wilders schrijft in de Volkskrant over de Koran als ‘het islamitische Mein Kampf’.

25) Op 18 augustus 2007 is de allerlaatste dag van de tv-zender Tien/Talpa. Herinnert u zich deze nog? Geef aan wat de drie typische Talpa-programma’s zijn:

Antwoord: B, De Wedstrijden, Voetbalvrouwen, Koppensnellers zijn typische Talpa-programma’s van weleer.

26) Op 26 september 2007 overlijdt Erik Hazelhoff Roelfzema op 90-jarige leeftijd. Hoe is hij beter bekend?

Antwoord: C, De overleden verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema is bekend als Soldaat van Oranje.

27) In Utrecht vindt op 10 oktober 2007 het burgemeestersreferendum plaats. De opkomst blijkt dramatisch laag. Toch komt er een winnaar uit de bus. Wie wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht?

Antwoord: C, Aleid Wolfsen wordt per 1 januari de nieuwe burgemeester van Utrecht.

28) Wie krijgen op 12 oktober 2007 de Nobelprijs voor de Vrede?

Antwoord: B. De Nobelprijs voor de Vrede 2007 gaat naar Al Gore en het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

29) Het jaar 2007 is min of meer het jaar van Willem Holleeder. Het proces tegen de Heineken-ontvoerder verloopt allesbehalve rustig. Waar staat Willem Holleeder tijdens dit proces precies voor terecht?

Antwoord: A, Holleeder staat terecht wegens afpersing van zakenlieden.

30) Scholieren demonstreren op 22 november in zeker vijftien steden tegen het verplichte aantal uren les per jaar. Om hoeveel verplichte lesuren gaat het?

Antwoord: A, De scholieren demonstreren in november tegen het verplichte aantal van 1040 lesuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.