Antwoord blijft uit tijdens AkzoNobel aandeelhoudersvergadering

Wat gaat AkzoNobel doen met het opgehoogde bod van PPG? Op de aandeelhoudersvergadering bleef de top van Akzo het gehoopte antwoord schuldig. Maar tussen voor- en tegenstanders viel nog genoeg te bakkeleien.

President-commisaris Antony Burgmans (midden) en directeur Ton Büchner (rechts) van AkzoNobel gingen op de aandeelhoudersvergadering niet in op het hogere bod van PPG. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
President-commisaris Antony Burgmans (midden) en directeur Ton Büchner (rechts) van AkzoNobel gingen op de aandeelhoudersvergadering niet in op het hogere bod van PPG.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Eigenlijk is de veelbesproken aandeelhoudersvergadering van het belaagde AkzoNobel dinsdagmiddag in de Amsterdamse RAI al voorbij voordat hij goed en wel is begonnen. Kort na de opening vertelt president-commissaris Antony Burgmans de volle zaal dat het nieuwe, nog hogere bod van het Amerikaanse PPG eerst zorgvuldig bestudeerd en geanalyseerd moet worden. Dat kost natuurlijk tijd, zegt Burgmans als voorzitter van de vergadering, dus over dit maandag gelanceerde derde miljardenbod kan vandaag niet worden gepraat.

Daarmee is de angel direct uit de vergadering. Want de vele aandeelhouders, werknemers en journalisten waren nou juist naar de RAI gekomen om te horen wat de Nederlandse verf- en chemiegigant gaat doen met dit ongevraagde bod van bijna 27 miljard euro. Weer afwijzen, waarop een vijandig bod dreigt? Of alsnog met de Amerikanen om tafel gaan zitten?

Hoe werkt een vijandige overname? Bekijk de video.

Akzo-plan

Het antwoord blijft uit, maar een aantal partijen kan tenminste het hart luchten tegenover de Akzo-top achter de tafel. De voorzitter van de ondernemingsraad bijvoorbeeld, die de Akzo-top oproept 'niet te zwichten voor de hedgefunds', doelend op de Angelsaksische aandeelhouders die PPG steunen in de hoop op flinke winsten. Volgens hem moet Akzo 'de rug recht houden' en kiezen voor de werknemers, die Akzo groot hebben gemaakt. Na zijn woorden - strekking: weg met PPG - klinkt langdurig applaus vanuit de zaal. Een oud-werknemer deelt mee dat we 'die Amerikanen die alleen maar aan geld, geld, geld denken' hier niet willen hebben. SP-Kamerlid Maarten Hijink laat nog weten dat Akzo 'meer is dan een geldmachine'.

Helaas voor de SP en de werknemers wil Akzo de Amerikanen afweren door flink te bezuinigen en de aandeelhouders een extra uitkering te geven van meer dan 1,5 miljard euro. Bovendien wil het bedrijf de chemietak afsplitsen, met onzekere gevolgen, wat de vraag oproept of het middel niet erger is dan de kwaal. Maar de werknemers vrezen niet geheel onbegrijpelijk bij een nieuwe Amerikaanse eigenaar weinig te vertellen te hebben en kiezen dus toch voor het Akzo-plan. Ook demissionair VVD-minister Henk Kamp steunt het verzet, omdat het van levensbelang is dat een Nederlandse multinational vanuit Nederland wordt geleid.

Oproep aan Akzo: zwicht niet voor de hedgefunds

Bij de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel, waar gesproken wordt over een eventuele overname door PPG, lieten kritische aandeelhouders van zich horen. De voorzitter van de OR riep de Akzo-top op 'niet te zwichten voor de hedgefunds'. Volgens hem moet Akzo 'de rug recht houden'. Na zijn woorden - strekking: weg met PPG - klonk langdurig applaus vanuit de zaal. Lees hier meer over de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel.

Activistische aandeelhouders

Maar ook de andere kant heeft klachten. Een van de activistische aandeelhouders die PPG steunt, het Amerikaanse Elliott, wil het ontslag van Burgmans, omdat hij weigert te gaan praten met PPG. Als de vertegenwoordiger van Elliott zich meldt bij de microfoon, klinkt een voorzichtig boegeroep. Hij informeert vilein of het zou kunnen zijn dat met het nieuwe bod het vorige week gepresenteerde plan van Akzo voor een zelfstandig voortbestaan mogelijk toch niet de beste optie is?

Hij krijgt hetzelfde antwoord als de anderen: dat bod wordt eerst grondig bestudeerd, zoals het hoort volgens de Nederlandse regels. En daarmee zit het met spanning tegemoet gezien Angelsaksische spektakel in de RAI er alweer op.

Een vertegenwoordiger van de grote Nederlandse pensioenfondsen, keurige langetermijnbeleggers met vele miljarden onder hun hoede, legt even later de hamvraag op tafel. Waar baseert Akzo zich op dat hun eigen plan voor een afsplitsing van de chemietak beter is dan het Amerikaanse plan voor de overname? Komt de raad van commissarissen van Akzo straks met een objectieve vergelijking van beide voorstellen, niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor andere partijen als werknemers, klanten en de samenleving? En zal AkzoNobel transparant omgaan met die bevindingen, zodat alle partijen zelf hun oordeel kunnen vellen? Deze grote Nederlandse beleggers zijn blijkbaar nog niet overtuigd.

President-commissaris Antony Burgmans zegt fluks toe zeker zijn best te zullen doen en zo kan de algemene vergadering van aandeelhouders van AkzoNobel, vooraf gezien als een belangrijke krachtmeting tussen het Angelsakische en Rijnlandse model, al na 2,5 uur sluiten, met de boodschap dat er ook volgend jaar gewoon bij Akzo weer Nederlands zal worden gesproken. Hoe veel tijd AkzoNobel nodig heeft om met een reactie te komen op het derde, nogmaals verhoogde Amerikaanse PPG-bod? 'Zo veel tijd als nodig is', zegt Burgmans. 'We laten ons niet opjagen.'

Lees verder over AkzoNobel en PPG

AkzoNobel-topman Ton Büchner staat voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. We spraken hem over de strijd om Akzo (+).

Om te voorkomen dat Akzo vijandelijk wordt overgenomen door PPG, doet het bedrijf afstand van de chemische divisie. Dit dient een hoger doel, maar zal onvermijdelijk gepaard gaan met ontslagen.

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. De Amerikaanse belegger Elliott, die wordt geleid door Paul Singer, eist het hoofd van AkzoNobel-topman Antony Burgmans. Waar gaat dit eindigen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden