Antwerpse diamanthandel polst KLM voor edelstenenvervoer

De Antwerpse diamanthandel onderzoekt of het luchtvervoer van zijn edelstenen voortaan via Amsterdam kan verlopen. De diamantairs zoeken een alternatief voor de transporten via Zaventem....

Van onze verslaggever

Het was de vierde keer in vijf jaar dat Zaventem doelwit was van een overval. Bij het laatste incident namen de twee gewapende overvallers de benen zonder buit. Vorig jaar november werden vijf kisten met diamanten uit een Lufthansa-toestel geroofd.

De Hoge Raad voor Diamant (HDR) in Antwerpen zegt contact te hebben gehad met de KLM over het vervoer van ruwe en onbewerkte diamanten. Met de transporten is dagelijks 3 miljard frank (165 miljoen gulden) gemoeid, aldus de overkoepelende organisatie van de diamanthandel.

De KLM heeft naar eigen zeggen ruime ervaring in geld- en waardetransporten. De luchtvaartmaatschappij wil over de besprekingen met de Hoge Raad voor Diamant niets kwijt 'vanwege de aard van de transporten'.

Luchthaven Schiphol bevestigt op de hoogte te zijn van de contacten tussen de KLM en de Antwerpse diamanthandel. Ook de luchthaven wil echter geen bijzonderheden geven over zijn bemoeienis met waardevolle transporten. De bewaking van vervoer is op zich de verantwoordelijkheid van het luchtvaartbedrijf, maar raakt ook de algehele beveiliging op de luchthaven.

Schiphol is niet het enige alternatief dat door de Hoge Raad voor Diamant wordt bestudeerd. Ook de vliegvelden van Charleroi en Deurne (bij Antwerpen) komen in aanmerking. Schiphol heeft echter een streepje voor, omdat het net als Zaventem ook fungeert als doorvoerhaven naar andere landen. 'De Antwerpse diamantindustrie voert handel met meer dan negentig landen', aldus een woordvoerder bij de HDR.

Het is nog allesbehalve zeker of het vervoer van diamanten voor Zaventem verloren gaat. De Belgische regering heeft maatregelen voorgesteld om de beveiliging op de luchthaven te versterken.

De diamanthandel wil dat de politie of het leger de transporten op Zaventem gaat begeleiden. De HDR is bereid om de kosten van de escortes voor te schieten, maar luchthavenexploitant BIAC voelt daar weinig voor. 'De beveiliging voldoet aan de normen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden