Antwerpse agenten voeren schrikbewind in probleemwijken

Antwerpse politiebende

In België is grote verontwaardiging ontstaan over een schandaal bij de Antwerpse politie. Ten minste vier Antwerpse agenten worden verdacht van jarenlange afpersing, diefstal en geweldpleging. Hun talloze slachtoffers waren illegalen die geen aangifte deden, uit vrees het land uitgezet te worden. In Vlaamse media werd het viertal vrijdag een roversbende genoemd.

Gewapende agenten op station Antwerpen Centraal. Beeld anp

Burgemeester Bart De Wever en de korpsleiding nemen de affaire hoog op. Volgens De Wever wordt een onderzoek ingesteld naar 'ernstige feiten gepleegd door politiemensen tijdens het uitoefenen van hun ambt en in uniform.' Hij hield zich op de vlakte, maar de media schetsen het beeld van agenten die een waar schrikbewind voerden in Antwerpse achterstandswijken.

'Papieren!'

Assaïd Bouchaïn (46) deed vrijdag in dagblad De Morgen zijn verhaal. De Marokkaan die zonder geldige verblijfsvergunning in Antwerpen woont, werd op een vroege ochtend geconfronteerd met vier agenten die de deur van zijn appartement forceerden. 'Papieren!', riepen ze. De agenten visten 225 euro uit zijn portefueille. Zwart verdiend met schilder-en schoonmaakwerk, deels bestemd voor zijn familie in Marokko. Assaïd verzette zich en drong er op aan dat hij mee zou gaan naar het politiebureau. Grijnzend wees een van de agenten het voorstel af.

Mohammed Tanjaoui (32) werd na een identiteitscontrole meegenomen in een politiewagen. Die bracht hem naar een nabijgelegen straat, waar Mohammed werd gedwongen op zijn knieën te gaan liggen en zijn zakken leeg te maken. De agenten verdwenen met 180 euro.

Razzia's

Alle media doken op bij café Tanger, waar ze spraken met een vriendin van de uitbater. Soraya Marzoug, een Belgische van Algerijnse afkomst, vertelde dat razzia's schering en inslag zijn. Soraya ('Ik heb papieren, mij maak je niet bang') beklaagde zich meer dan eens op het politiebureau, waar niemand iets bleek te weten. Of iedereen hield zich van de domme.

In de lokale politiek en de media is de vraag gerezen hoe het mogelijk was dat agenten zo lang illegalen konden terroriseren. Onder de kop 'De stank van machtsmisbruik' schreef commentator Karel Verhoeven in De Standaard: 'Wisten hun collega's echts niets van zo'n roekeloze en systematische bende? Waarom hadden hun directe oversten niets in de gaten?' Volgens Verhoeven 'laat het kwaad zich niet zomaar reduceren tot vier rotte appels in de mand.'

Criminoloog Jelle Janssens, werkzaam op de Universiteit Gent, sprak ook over machtsmisbruik. Hij noemde het perfide dat 'de Antwerpse politiebende' de zwaksten in de samenleving belaagde: 'Ze kiezen bewust voor een gemakkelijk doelwit: illegalen die maar moeilijk verhaal kunnen halen bij de politie.' Volgens de Belgische mensenrechtengroep Unia is er, gezien de 'doelgroep', mogelijk sprake van racistische motieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.