Antwerpen schrikt van illegalenjacht

De actieve opsporing van illegalen zet kwaad bloed bij menig Antwerpenaar. Ze zijn boos op controles van de dienst Vreemdelingenzaken op de tram, en op de ‘huisbezoeken’ van de autoriteiten in bepaalde wijken....

Van onze correspondent Bart Dirks

‘Wij weten dat in Sint-Andries honderden illegalen worden gesteund, zowel met voeding als met huisvesting’, aldus voorzitter Nico Volckeryck van de winkeliersvereniging Kammenstraat in de wijk Sint-Andries in De Standaard. ‘De volksmens in Sint-Andries heeft een beetje een dubbele houding: hij is van oordeel dat een illegaal hier niet thuishoort, maar hij is het niet eens met de wijze van opsporing. Zo groeit er een vorm van sympathie.’

Volgens oud-gemeenteraadslid Jos Thijs hangt er een ‘raar sfeertje’ nadat er acties waren geweest op tram 12 om illegalen op te sporen. ‘Ik ken twintig Afrikaanse families die nauwelijks hun woning verlaten, maar via tussenpersonen wel eten krijgen.’

Afgelopen najaar begon Antwerpen in achterstandswijken de operatie X-stra. Van deur tot deur wordt gecontroleerd wie er woont en hoe de leefomstandigheden zijn. De teams, met vertegenwoordigers van de sociale dienst, de gemeentelijke diensten Bevolking en huisvesting, een buurtregisseur en een veiligheidsambtenaar, zoeken ook naar illegalen.

Het gaat om een inventarisatie van 1100 panden waar officieel 4500 gezinnen wonen. Volgens de betrokken wethouder Grootjans is het een ‘raadsel’ hoeveel ongeregistreerde mensen er wonen.

Ook gaan zo nu en dan medewerkers van Vreemdelingenzaken mee met kaartjescontroleurs in het openbaar vervoer. Dat leidde in Antwerpen tot verontwaardiging. De vrees is dat ambtenaren informatieplicht krijgen en dat er een kliklijn komt.

De stichting Huisjesmelkers Rot Op roept Antwerpenaren op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en vraagt hen illegalen in huis te nemen. ‘Er zijn steeds meer controles, we willen die mensen wat meer veiligheid bieden’, aldus voorzitter Frank Hosteaux.

Critici vinden dat de politiek de harde opstelling kiest in de hoop het Vlaams Belang de wind uit de zeilen te nemen. Dit najaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en gevreesd wordt dat de partij in de Antwerpse raad nog meer dan de huidige 20 van de 55 zetels krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden