Antwerpen bevriest haventarief

ROTTERDAM Havenbedrijf Rotterdam heeft woensdag laconiek gereageerd op de aankondiging van concurrent Antwerpen dat het zijn tarieven in 2011 handhaaft op het niveau van dit jaar. Rotterdam zelf verhoogt zijn tarieven volgend jaar met 1 procent.

John Wanders

'De Antwerpse haven is altijd al aanzienlijk goedkoper geweest dan wij', reageert woordvoerder Minco van Heezen van Havenbedrijf Rotterdam. 'Dat ene procent extra maakt niets uit voor onze concurrentiepositie.'


De invloed van de tarieven op de keuzebepaling van reders wordt volgens Havenbedrijf Rotterdam zwaar overschat: 'Het havengeld bedraagt slechts 2 procent van de totale kosten voor havenbehandeling.'


Woordvoerder Bas Janssen van Deltalinqs, de koepelorganisatie van havenondernemers, brengt daartegen in dat ook kleine bezuinigingen in deze sector forse besparingen opleveren, vanwege het enorme volume. 'De haventarieven zijn wel degelijk medebepalend voor de keuze van de reder welke haven hij kiest', aldus Janssen.


Deltalinqs hoopt Havenbedrijf Rotterdam er in de komende anderhalve maand van te overtuigen dat in het belang van de Rotterdamse concurrentiepositie dient te worden afgezien van de eerder overeengekomen tariefsverhoging. Half november wordt duidelijk wat er volgend jaar moet worden betaald, is de verwachting.


Omdat reders veel last hadden van de economische crisis, besloot Havenbedrijf Rotterdam dit jaar zijn tarieven voor zee- en binnenhavengeld eenmalig te verlagen met 7 procent. Die ongewone stap volgde na een eerdere tariefsverhoging met 2 procent. Per saldo gingen de tarieven in Rotterdam dit jaar dus 5 procent omlaag ten opzichte van 2009.


Omdat die 'crisiskorting' alleen voor dit jaar geldt, ervaren de havenondernemers de overeengekomen tariefsverhoging voor 2011 nu als een grote prijssprong omhoog.


'Alsof de tarieven 8 procent stijgen', zegt Janssen. 'De goede overslagcijfers in Rotterdam laten zien dat de crisiskorting heeft gewerkt als een stevig medicijn. Het lijkt ons verstandig om de medicatie geleidelijk af te bouwen.'


Havenbedrijf Rotterdam stelt zijn tarieven voor zee- en binnenhavengeld vast na consultatie van de betrokken marktpartijen. 'Normaal gesproken volgen we de inflatie', aldus Van Heezen. De eenmalige crisiskorting voor dit jaar was volgens het havenbedrijf de eerste tariefsverlaging sinds ruim twintig jaar.


In 2008 ontving Havenbedrijf Rotterdam 279 miljoen euro aan zeehavengeld. Woordvoerder Van Heezen wijst erop dat Rotterdam, anders dan de rivierhavens Hamburg, Bremerhaven en Antwerpen, direct toegankelijk is voor grote schepen. De extra kosten voor de havengelden verdienen reders volgens hem terug dankzij de kortere aan- en afvoerroutes.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden