Antonioni bereidt nieuwe film voor

Michelangelo Antonioni bereidt een nieuwe film voor. Sinds een beroerte vijftien jaar geleden kan de 88-jarige Italiaanse regisseur niet meer praten, maar tijdens zijn bezoek afgelopen dagen aan Amsterdam liet zijn vrouw Enrica weten dat het een Frans-Italiaanse coproductie is, waarvan de opnamen mogelijk eind van dit jaar starten....

Van onze verslaggever Peter van Bueren

Mede omdat de laatste jaren verschillende aangekondigde producties op het laatst niet doorgingen, wilde zij verder niets vertellen over aard en inhoud van deze nieuwe film: 'Het is nog een groot geheim en ik hoop dat er niets eerder van bekend wordt dan op de eerste dag van de opnamen.'

De laatste speelfilm van Antonioni, Al di là dellenuvole (in het buitenland uitgebracht onder de Engelse titel Beyond the Clouds), dateert van 1995. Wim Wenders was mede-regisseur, maar na een aanvankelijk goede lopende samenwerking botste het steeds vaker tussen de twee kapiteins op één schip. Tijdens de montage liet Antonioni opnamen van Wenders wegsnijden en reduceerde hij het co-auteurschap van zijn Duitse collega (en toen nog vriend) tot nagenoeg nul.

Daarna maakt hij nog een 9 minuten durende 'documentaire' over Sicilië, merkbaar in opdracht van het Siciliaanse toeristenbureau. Deze film werd, in aanwezigheid van Antonioni zelf, woensdagvond voor het eerst in Nederland vertoond in het Filmmuseum, als voorfilm bij een gerestaureerde kopie van Il deserto rosso (1964).

De producenten van Beyond the Clouds stelden in 1996 een budget van tien miljoen dollar beschiklbaar voor een nieuwe speelfilm, Tanto per stare insieme ('Zoveel om bij elkaar te blijven'), gebaseerd op een kort verhaal dat Antonioni ooit schreef voor de krant Corriere della Sera en dat hij in 1984 met scenarioschrijver Rudy Wurlitzer had bewerkt tot een scenario. Thema: de gevoelens van een vrouw tussen twee mannen. Een klein jaar zocht Antonioni zijn ideale cast en contracteerde Andy Garcia, Winona Ryder, Sam Shepard en Robin Wright, de vrouw van Sean Penn.

In een vergevorderd stadium van voorbereiding maakte de laatste plotseling problemen. De film zou zich voor een deel afspelen in Los Angeles, maar de actrice wilde daar opeens niet aan meedoen, omdat ze de pest had aan die stad en naar San Francisco verhuisde. In januari 1998 werd de produktie gestaakt.

In datzelfde jaar kwam producent Carlo Ponti, de man van Sophia Loren, op het idee om een oud plan nieuw leven in te blazen. Met Ponti maakte Antonioni Blowup (1966), Zabriskie Point (1970) en Profession: Reporter (1975). Antonioni schreef daarna het scenario voor Destinazione Verna, een thriller met science fiction-elementen naar een verhaal van Jack Finney. Sophia Loren zou de hoofdrol spelen van een vrouw die na een midlife crisis het aanbod aanvaardt om naar een andere planeet te reizen.

Deze film werd nooit gemaakt, maar Ponti legde het scenario opnieuw voor aan de regisseur. Sophia Loren zou weer de hoofdrol spelen, naast Naomi Campbell en Chiara Caselli. Ook nu ging het niet door. Terwijl de datum van de eerste opname al was vastgesteld (7 juni 1999 in Napels), hield Antonioni het voor gezien. Enrica Antonioni: 'Michelangelo was toch niet tevreden met het scenario'.

Twee jaar later gaat de op een na oudste nog actieve filmregisseur (zijn Portugese collega Manoel de Oliveira is nog vier jaar ouder) het opnieuw proberen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden