Commentaar

Antonio Tajani stinkt naar dieselolie

Met de keuze van Tajani tot voorzitter verzwakt het Europees Parlement zijn toch al geringe gezag.

Antonio Tajani Beeld afp
Antonio TajaniBeeld afp

Met de verkiezing van de Italiaan Antonio Tajani tot voorzitter van het Europees Parlement laat 'Straatsburg' zich van zijn lelijkste kant zien. De man zelf, een van de oprichters van Forza Italia en voormalig woordvoerder van Berlusconi, heeft geen enkel prestige en is onder zijn collega's niet geliefd.

Bovendien stinkt hij naar dieselolie. Als Europees Commissaris voor de Industrie speelde Tajani een kwalijke rol in het toedekken van het falende toezicht van de EU op de sjoemelpraktijken van Volkswagen en andere Europese autofabrikanten. Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), een van de onderzoekers naar deze dieselaffaire, had dan ook volkomen gelijk met zijn kwalificatie 'dit is het slechtste signaal dat het Europees Parlement kan afgeven'.

Die kwalificatie is ook van toepassing op de gang van zaken bij de verkiezing zelf. Om zijn socialistische rivaal Gianni Pittela te verslaan moest Tajani, zelf lid van de christen-democratische fractie EVP, de steun kopen van de liberalen en de conservatieven.

De voorman van de liberalen, de Vlaamse eurofundamentalist Guy Verhofstadt, was bereid zijn eigen kandidatuur in te trekken in ruil voor de toezegging van de EVP dat hij als vertegenwoordiger van het Europees Parlement mocht aanschuiven bij de onderhandelingen met de Britten over de Brexit. Met Verhofstadt neemt het Europees Parlement een zware hypotheek op het Brexitproces; voor de Britten is de Vlaamse liberaal een nachtmerrie.

Om de steun van de eurosceptische conservatieven te verwerven moest Tajani een draai van 180 graden maken. Hij diende zich juist te distantiëren van de deal van zijn eigen EVP met Verhofstadt en te beloven dat hij zich als voorzitter een laag politiek profiel zou aanmeten.

Dit laatste is allereerst een goede raad vanwege Tajani's gebrek aan gezag en aan populariteit in eigen kring - hij had niet minder dan vier stemronden nodig om het benodigde aantal stemmen bij elkaar te harken.

Maar een bescheiden opstelling van de nieuwe voorzitter zou ook een aangenaam contrast zijn met zijn streberige voorganger, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz die grossierde in aanstootgevende uitspraken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden