Column

'Antonin Scalia was rechter met flair en welsprekendheid'

Volgens Ross Douthat, columnist van The New York Times, was Antonin Scalia (1936-2016) de belangrijkste opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Rechter Antonin Scalia overleed zaterdag 13 februari op 79-jarige leeftijd in Texas.Beeld reuters

Het belang van de dit weekend overleden Scalia lag in zijn streven om altijd consistent te zijn en te oordelen op basis van principes in plaats van op partijpolitieke motieven - wat hem onderscheidde in een tijd waarin rechters vaak net zo partijdig zijn als willekeurig elke functionaris. Dat het rechtse blok in het hooggerechtshof veel meer interessante onderlinge meningsverschillen heeft dan de meestal één lijn trekkende linkervleugel, is op zichzelf al een getuigenis van de nadruk die zijn intellectuele leider legde op filosofische integriteit.

De welsprekendheid en flair van Scalia zorgden ervoor dat zijn invloed behalve intellectueel ook persoonlijk was. Talloze conservatieve juristen van de jaargangen na 1986 (toen Scalia werd benoemd tot opperrechter) kunnen vertellen dat het Scalia was die hen inspireerde om een carrière in de rechtspraak na te streven, dat het Scalia was die hen liet zien wat het betekende om overtuigd rechts te zijn in een beroep dat naar links neigt en dat het Scalia was die met zijn goedgeluimde passie voor intellectuele gevechten een voorbeeld was in hun eigen aanpak van controversen.

Op een of andere manier hadden we geluk met het wankele evenwicht in ons hoogste hof. Het stelde beide helften in onze gepolariseerde natie in staat om zich enigszins vertegenwoordigd te weten en het idee te hebben dat er op zijn minst een kans was om te winnen in de meeste controversiële kwesties.

Een vrouw legt bloemen neer voor Scalia, voor het Amerikaans Hooggerechtshof in Washington D.C.Beeld getty

Wanneer de intellectuele vader van het conservatieve blok vervangen zou worden door een progressieve kandidaat zou dit evenwicht worden verbroken. Dan zou het hof - net als in de jaren zestig en zeventig - de Grote Vijand van de helft van de bevolking worden, een stoottroep die de politieke orde naar links trekt.

Zo'n voordracht zou het voor de Republikeinse senatoren onmogelijk maken de komende elf maanden in te stemmen met een kandidaat van Obama. Zo dreigt de dood van Scalia olie op het vuur te gooien van een toch al door radicalen getekende verkiezingscampagne.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden