Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis sluit zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

Het Antoni van Leeuwenhoek gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Met deze stap sluit het Amsterdamse instituut, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, zich aan bij de lopende strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq in 2016 aanspande tegen vier grote tabaksfabrikanten.

Redactie
Zolang veel Nederlanders verslaafd zijn aan sigaretten is het 'dweilen met de kraan open', aldus het AVL. Beeld anp
Zolang veel Nederlanders verslaafd zijn aan sigaretten is het 'dweilen met de kraan open', aldus het AVL.Beeld anp

Ficq dient de aangifte van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) vandaag in bij de Amsterdamse rechtbank, meldt het ziekenhuis op zijn website. Het is voor het eerst dat een Nederlands ziekenhuis zich mengt in een strafrechtelijke procedure tegen de tabaksindustrie. Eerder sloot onder meer KWF Kankerbestrijding zich aan bij de zaak van Ficq.

Vanmorgen zei Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMC Groningen, op Radio 1 dat wat hem betreft zijn ziekenhuis zich aansluit bij de claim. Ook andere universitaire ziekenhuizen ziet hij graag de aangifte ondertekenen.

Het AVL spreekt van 'dweilen met de kraan open', zolang een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking verslaafd is aan sigaretten. Dagelijks bekopen 55 mensen in Nederland hun rookgedrag met de dood, becijfert het ziekenhuis. 'Maar liefst 30 procent van de AVL-patiënten sterft aan de gevolgen van roken', meldt het persbericht.

Tabaksfabrikanten zijn daar mede schuldig aan, stelt de bestuursraad van het ziekenhuis, omdat zij 'willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret'. Dat is ook het voornaamste argument waarmee Ficq schermt: de industrie voegt doelbewust verslavende stofjes toe die de keuzevrijheid van de roker beperken. In navolging van Ficq heeft het AVL de vier bedrijven aangeklaagd voor zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

'Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten', zegt Ficq, geciteerd op de website van het AVL. 'Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet.'

Longkankerpatiënt

In september 2016 deed de strafzaakadvocaat namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen en copd-patiënt Lia Breed een aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland: Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International. Met de website Sick of Smoking zoeken ze steunbetuigingen en vragen ze (ex-)rokers aangifte te doen.

Doorgaans zijn rechtszaken tegen de tabaksindustrie civiele procedures, waarbij patiënten een schadevergoeding kunnen krijgen. Door de bedrijven strafrechtelijk te vervolgen, komt de zaak bij het Openbaar Ministerie terecht. Noodzakelijk, zo schrijft het AVL in zijn perscommuniqué, want 'civiele procedures over de hele wereld hebben het rookprobleem niet opgelost'.

Strafadvocaat Bénédicte Ficq klaagde in 2016 vier tabaksfabrikanten aan. Beeld anp
Strafadvocaat Bénédicte Ficq klaagde in 2016 vier tabaksfabrikanten aan.Beeld anp

Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (58). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard.

In april 2016 kondigde advocaat Ficq aan de tabaksindustrie voor de rechter te slepen. 'Tabaksfabrikanten maken mensen opzettelijk ziek.'

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden