Antistroperijbeleid faalt: 23 neushoorns in 12 dagen afgeslacht in Zuid-Afrika

Het is het oudste wildpark van Zuid-Afrika (anno 1895) en het was de bakermat van Operatie Neushoorn, de natuurbeschermingsactie die een halve eeuw geleden de witte neushoorn voor uitsterven behoedde. Maar Hluhluwe-Imfolozi Park is niet immuun voor stroperij: deze maand werden binnen twaalf dagen 23 neushoorns afgeslacht vanwege hun hoorn, zo  meldde dit weekend de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24.

Gestroopte neushoorn in Hluhluwe-Imfolozi. In Zuid-Afrika werden vorig jaar 1.054 neushoorns gedood. Beeld EPA

Dit jaar zijn in de provincie KwaZulu-Natal, waarin Hluhluwe-Imfolozi ligt, al 89 neushoorns gedood, tegen 55 in dezelfde periode vorig jaar. In heel 2016 waren het er 161, een stijging van 38 procent vergeleken met 2015. In heel Zuid-Afrika werden vorig jaar 1054 neushoorns gedood. Er zijn nog 29.500 neushoorns in de wereld, 70 procent leeft in Zuid-Afrika.

De toename in Hluhluwe-Imfolozi lijkt alles te maken te hebben met het feit dat de bewaking in het Kruger Nationaal Park fors is opgeschroefd (met een afname in dode neushoorns als resultaat). Volgens Jo Shaw van World Wildlife Fund Zuid-Afrika hebben stropersbendes uit Mpumalanga (grenzend aan Kruger Park) hun aandacht verlegd naar KwaZulu-Natal. Twee verdachten die vorige week in Hluhluwe zijn opgepakt komen ook uit Mpumalanga.

Natuurbeschermers stellen intussen dat niets erop wijst dat de stroperij afneemt nu een verbod op binnenlandse handel in neushoornhoorn feitelijk is opgeheven. Dit gebeurde in april toen het hooggerechtshof een beroep van de regering om de bestaande ban te verlengen had afgewezen (internationale handel is onder het VN-verdrag Cites verboden).

Voorstanders van legalisering (veelal boeren die neushoorns fokken voor safariparken en hun hoorn te gelde willen maken) zeggen dat het stroperij zal verminderen. Tegenstanders stellen dat het de vraag stimuleert. Die komt vooral uit China en Vietnam, waar aan vermalen hoorn medicinale kwaliteiten worden toegedicht.

Volgens de natuurbeschermingsdienst van KwaZulu-Natal heeft de strijd tegen de stroperij ernstig te lijden van recente zware bezuinigingen op de dienst.

Critici verwijten ook de Zuid-Afrikaanse regering, met name president Jacob Zuma en milieuminister Edna Molema, veel te weinig te doen aan de escalerende stroperijcrisis.

KwaZulu-Natal kwam in februari ook al in het nieuws toen stropers een rhino-weeshuis overvielen in het Thula Thula-wildreservaat, waar verweesde neushoornkalfjes werden opgevangen wier moeders door stropers waren gedood. Twee kalfjes werden gedood, hun hoorn afgehakt. Het weeshuis maakte onlangs bekend te gaan sluiten vanwege alle onveiligheid.

Goed nieuws is er af en toe ook. Begin deze maand werden tien zwarte neushoorns van Zuid-Afrika overgebracht naar Akagera Nationaal Park in Rwanda, waar de laatste neushoorns tien jaar geleden al door stropers werden uitgeroeid. African Parks, dat het park voor de Rwandese overheid beheert, zegt strenge veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden