Antirookbeweging opnieuw naar rechter in strijd tegen rookruimtes

Clean Air Nederland (CAN), de antirookorganisatie die het voor elkaar kreeg dat rookruimten in horeca op termijn worden gesloten, stapt opnieuw naar de rechter als het kabinet niet snel besluit tot een verbod op rookruimten in openbare gebouwen.

De eerste rookvrije straat van Amsterdam, de Beverwijkstraat in Noord. Beeld Simon Lenskens

Op een oproep aan het kabinet om het verbod op rookruimten te verbreden, in februari verstuurd, heeft CAN nog geen antwoord gekregen. Blijft dat antwoord nog ‘enkele weken’ uit, dan schakelt de organisatie wederom de rechter in.

‘Terecht klaagt de horeca nu dat zij een soort slachtoffer is’, zegt CAN-voorzitter Tom Voeten in de nasleep van het vrijdag bekend geworden besluit van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie): binnen een overgangstermijn van twee jaar moeten alle rookruimten in horecagelegenheden zijn verdwenen.

Voeten zegt het brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland na: ‘Waarom de horeca wel en andere niet?’

Met die ‘andere’ doelt de CAN-voorzitter op rookruimten waarover de overheid iets te zeggen heeft, namelijk die in openbare gebouwen. ‘De Tweede Kamer heeft nog een rookruimte, de Eerste Kamer ook’, beklemtoont Voeten. ‘Die moeten weg. In bedrijfssectoren waar de overheid niets over te zeggen heeft kunnen we geen verbod eisen. Maar een overheid die zegt te streven naar een rookvrije samenleving moet alles in het werk stellen om dat ook te bereiken.’

CAN kreeg het door gerechtelijke procedures voor elkaar dat rookruimten uit de horeca verdwijnen. Aanvankelijk kreeg de organisatie van de Haagse rechter ongelijk, in beroep hij het Haagse Gerechtshof won de organisatie wel. Belangrijkste argument van het hof: Nederland heeft een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie ondertekend waar in staat dat overheden het roken niet faciliteren. Het gedogen van rookruimten in de horeca (de gelegenheden worden gerekend tot het publieke domein) is daarmee strijdig, vindt het hof.

CAN is al in overleg met Koninklijke Horeca Nederland over wat er nu de komende twee jaar moet gebeuren. Voeten: ‘Ik heb helemaal geen strijd met de horeca. Veel horecaondernemers zijn het met mij eens.’ Over de strijd voor een verbod op rookruimten zegt Voeten: ‘Voor ons is een rookhok een heel principiële zaak. Het blijft een uiting van de legitimatie van de rookcultuur. De overheid die zegt die cultuur te willen aanpakken kan niet werkeloos toekijken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden