Antimaterie vliegt door het lab

In Genève hebben onderzoekers ontdekt dat ze antiwaterstofatomen kunnen maken en ook nog wegschieten. Op naar het bewijs dat antimaterie omhoog kan vallen.

GENÈVE - Terwijl op deeltjeslab CERN hard wordt gewerkt aan het verder opvoeren van de LHC-superversneller, melden onderzoekers elders in het lab het eerste succes met juist een superslome bundel. Niet van materie, maar van antimaterie: de zeldzame spiegelbeeldversie van waterstof-atomen.


Voor het eerst zijn CERN-onderzoekers er in het zogeheten Asacusa-experiment in geslaagd om een plukje van 80 antiwaterstofatomen over een afstand van ruim 2,7 meter naar een trefplaat te sturen.


Antimaterie kan CERN al jaren maken door het behoedzaam samenbrengen van antiprotonen en anti-elektronen. Het wegschieten is nieuw en belangrijk voor precisiemetingen aan antiwaterstof. Anders dan in eerdere experimenten is daarbij vanwege de bundel geen storend magneetveld nodig. De resultaten zijn woensdag gepubliceerd in Nature Communications.


Normale materie is opgebouwd uit protonen (en eventueel neutronen) in de atoomkern, en elektronen in een wolk daar omheen. In antimaterie zijn de antideeltjes van protonen en elektronen de bouwstenen. Die lijken sterk op gewone deeltjes, maar hebben een tegengestelde lading.


Als antideeltjes hun tegendeel tegenkomen, vernietigen ze elkaar en blijft alleen energie over. Dat maakt het produceren en bewaren van antimaterie technisch uiterst gecompliceerd; ieder contact met gewone materie is fataal voor de proeven.


De precisiemetingen aan antiwaterstof moeten meer zicht geven op subtielere verschillen tussen materie en antimaterie dan alleen de lading. Het universum bestaat uit materie, terwijl antimaterie op papier net zo gemakkelijk bestaat. Waarom antimaterie dan toch ontbreekt, is een raadsel.


Het Asacusa-experiment is onderdeel van antimaterieproeven op CERN waaraan in Genève wordt gewerkt. Een deur verder bouwen fysici van het AEgIs-project bijvoorbeeld aan een valproef met een bundel antiwaterstof om te zien of antimaterie zwaartekracht misschien anders ervaart.


Theoretici hebben daarvan nog geen idee. Antimaterie kan eventueel zelfs omhoog vallen, suggereren sommige studies. Die proeven beginnen in 2015, is de verwachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden