'Antillianensteden' sluiten convenant

Gemeenten waar veel Antillianen wonen, hebben maandag besloten een gezamelijk plan op te stellen om criminele Antillianen aan te pakken....

Van onze verslaggever

De gemeenten, waaronder Rotterdam, Dordrecht, Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Den Helder, confereerden maandag in Rotterdam. Aanleiding voor de samenkomst vormen onder meer de roofmoord op de 18-jarige scholier Bas Raaijmakers (waarvoor twee Antillianen, een Surinamer en een West-Afrikaan zijn gearresteerd) en een massale vechtpartij tussen Antillianen en Somaliërs deze zomer. Beide incidenten vonden plaats in Tilburg.

De komende weken moet in zogenoemde expert meetings een actieprogramma worden opgesteld. Aan die ontmoetingen moeten ambtenaren uit de betreffende gemeenten deelnemen, maar ook vertegenwoordigers van de welzijnssector, justitie en politie. Begin oktober moeten zij hun plan presenteren. Eind oktober kunnen de gemeentebestuurders dan de 'zaak afkaarten', aldus een woordvoerder van Rotterdam.

Informatiebestanden van onder meer gemeenten, scholen en welzijnsorganisaties moeten worden gekoppeld. Over individuele probleemgevallen mag geen informatie verloren gaan, aldus de gemeenten. Dat moet een persoonsgebonden aanpak mogelijk maken. Van Antilliaanse probleemjongeren is bekend dat ze vaak verhuizen van de ene 'Antillianengemeente' naar de andere.

'Tegelijkertijd is er ook het besef dat repressie alleen niet werkt', aldus de woordvoerder. Over alle projecten die bij de afzonderlijke gemeenten goed lijken te werken wordt informatie uitgewisseld. Het gaat daarbij onder meer om projecten op het gebied van inburgering, scholing en woonbegeleiding.

Afzonderlijke gemeenten, zoals Tilburg, kondigden al eerder aan dat zij jonge criminelen en jongeren die anderszins overlast veroorzaken, 'keihard' willen aanpakken. Tilburg gaat meer gebruikmaken van de mogelijkheden tot preventief fouilleren, cameratoezicht, samenscholings- en alcoholverboden.

Aan mensen die veelvuldig op een bepaalde plek overlast veroorzaken, kan een verblijfsverbod van maximaal vier weken worden opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden