Antillianen zien niets in uitreisverbod naar Nederland

Een meerderheid in het Antilliaanse parlement voelt er niets voor om jongeren te verbieden naar Nederland af te reizen als ze geen inburgeringscursus hebben afgemaakt....

Van onze verslaggever

De Nederlandse en Antilliaanse regering werden het eerder dit jaar eens over maatregelen om de stroom van Antillianen naar Nederland te beperken. Vorig jaar vestigden zo'n tienduizend Antillianen, vooral vanwege de slechte economische situatie op de eilanden, zich in Nederland.

Jongeren tussen de 16 en 24 jaar zonder mavo-diploma, zo werd met de Antilliaanse regering overeengekomen, zouden eerst een inburgeringscursus op de Antillen moeten volgen. Op deze manier moet een kans op een baan en een opleiding in Nederland vergroot worden. De cursussen zouden dit jaar van start moeten gaan.

De Antilliaanse parlementsleden vinden de strengere toelaringsregels echter in de strijd met internationale en Europese verdragen die Antillianen het recht geven om zich in Nederland te vestigen. Ook zou Den Haag, aldus de parlementsleden, structurele maatregelen moeten nemen om de emigratie naar Nederland te stoppen door bijvoorbeeld meer te investeren in opleidingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden