Antilliaanse bendes in Rotterdam

Er zijn in Rotterdam ‘tien tot twaalf groepen’ Antillianen actief die alarmerend veel kenmerken van echte criminele bendes beginnen te vertonen...

De groepen zijn gemiddeld twintig man groot, aldus Meijboom. Bijzonder is dat de leeftijden lijken door te lopen tot boven de dertig. ‘Geen huisje, boompje, beestje voor deze mensen’, aldus Meijboom. ‘Tegelijk worden de leden ook steeds jonger. Er zijn uitschieters naar tien, elf jaar.’

De groepen vertonen kenmerken van klassieke bendes zoals die in Amerika bestaan; inclusief bepaalde kleuren en tekens, een hiërarchie met een leider die besluiten neemt en als woordvoerder optreedt en ‘initiatierituelen’.

Tegelijk zijn er nog steeds belangrijke verschillen met de VS. Er zijn nog geen groepen met een vaste structuur, eigen bezittingen en locaties aangetroffen, ze hebben geen eigen economie en er wordt geen territorium verdedigd. Alle Rotterdamse groepen hebben wel gemeen dat de straatcultuur bepalend is.

Sinds de zomer zit een speciale eenheid van twintig man op de problematiek. Zij hebben 65 aanhoudingen verricht en 55 zaken opgelost, waaronder moorden en groepsverkrachtingen.

Twee Rotterdamse rechercheurs werken al op Curaçao, twee Antilliaanse rechercheurs gaan binnenkort de Rotterdamse politie assisteren. Op de Antillen is de samenwerking een succes: daar zijn huizen, jetski’s en sportauto’s van criminelen in beslag genomen.

Ondanks de extra politieaandacht voor Antillianen stijgt de criminaliteit in deze groep nog steeds. Dit in tegenstelling tot de meeste andere sectoren. Voor het derde achtereenvolgende jaar kon Meijboom goede cijfers presenteren.

Zo is het aantal autodiefstallen en autokraken sinds 2002 bijna gehalveerd en zakte het aantal straatroven met bijna eenderde. Tegelijk werd meer verdachten voor de rechtbank gebracht, 25.500 dit jaar tegen 20.311 in 2002.

Een probleem lijkt nauwelijks onder controle te krijgen: geweld. Sinds 2002 is dat met bijna 10 procent toegenomen, terwijl Meijboom destijds een prestatiecontract heeft ondertekend waarbij hij per 2006 een reductie van 20 procent beloofde.

Volgens Meijboom is dat deels te danken aan gerichte inzet van de politie op huiselijk geweld. ‘Vroeger gingen wij sussen zodra de rondvliegende schemerlampen waren geland. Nu nemen we meneer mee, zodat mevrouw aangifte kan doen. Dat heeft het aantal aangiftes doen stijgen.’

Ook reageert het publiek gevoeliger. ‘Of het nou het vertrek van Leefbaarwethouder Pastors is of de bomaanslagen in Londen; de mensen klimmen in de pen en uiten bedreigingen jegens alles en iedereen’, aldus Meijboom. ‘Na zo’n gebeurtenis zien we zomaar een stijging van 20 procent in het aantal aangiftes van bedreiging.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden