Weblog

Antillentrip politici: 'This is not a snoepreisje'

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maakt deze week samen met de fractievoorzitters (behalve Emile Roemer en Geert Wilders) een rondreis door de Nederlandse Antillen. Een weekje luieren in de zon of hard aan het werk?

Sebastiaan Timmermans
Een luxe hotel op Curaçao. © ANP Beeld
Een luxe hotel op Curaçao. © ANP

Het lijkt zo mooi. In het herfstreces het koude regenachtige Den Haag verlaten en business class vliegen naar de zonnige Antillen om - al cocktails drinkend en goede boeken lezend - eens flink aan de onderlinge verhoudingen te werken....

Niet zo mooie realiteit
Helaas voor de dames en heren politici is de realiteit niet zo mooi. De trip naar de Antillen bestaat vooral uit veel reizen. In zes dagen worden zes eilanden aangedaan. Dat betekent dus vliegtuig in, vliegtuig uit. Op ieder eiland staan plichtplegingen, toespraken en fotomomentjes op het programma.

Dan blijft er maar weinig tijd over om te luieren of het eiland te verkennen. Toch waren die momenten er deze week wél. Zo beklom VVD-fractievoorzitter Stef Blok deze week samen met zijn GroenLinks-collega Jolande Sap de plaatselijke berg Mount Scenery.

This is not a snoepreisje
Maar het grootste deel van het programma stond vast. Want, zo verzekerde de parlementsvoorzitter van Sint-Maarten Gracitta Arrindell tijdens een toespraak: 'This is not a snoepreisje'. Het oorspronkelijke programma werd vlak voor vertrek zelfs nog een stukje ingekort. Vorige week werd een belangrijk Kamerdebat over de eurocrisis ingelast.

Dat debat vindt aanstaande zaterdag plaats. Dan pas zal duidelijk worden of het gezamenlijke reisje de onderlinge politieke verhoudingen heeft veranderd. Of dat - eenmaal terug in dat koude Den Haag - die zwoele zomeravonden zo weer zijn vergeten...

Sebastiaan Timmermans is politiek redacteur van vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden