Antillen zijn fel tegen toelatingseis

De Antilliaanse Staten, het parlement van de eilanden, heeft donderdag in een ingelaste vergadering unaniem het Nederlandse plan verworpen een toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren in te stellen....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Op de Antillen kwam het na de vergadering tot een kabinetscrisis. Aanleiding waren de uitspraken die vice-premier Cova (PLKP) vorig weekeinde deed tijdens een bezoek aan Venezuela. Hij zei onder meer dat de Antillen zo snel mogelijk moeten zien los te komen van het ‘intelligente Nederlandse kolonialisme’. Cova deed deze uitspraak voordat het voorstel voor een toelatingsregeling uitlekte.

De Antilliaanse premier Ys (PAR) is het niet met de uitspraken van Cova eens en dreigt het vertrouwen in diens partij op te zeggen. Als de andere coalitiepartijen die mening ook zijn toegedaan, stapt de PAR volgens Ys zelf uit het kabinet, waardoor dat zou vallen.

Door de spoedvergadering van de Staten over de toelatingsregeling zag Ys geen kans meer te spreken met minister Pechtold voor Koninkrijksrelaties, die hem tijdens zijn werkbezoek aan de Antillen officieel op de hoogte zou brengen van het Nederlandse plan. Ys trachtte donderdag in een telefoongesprek met vice-premier Zalm het voorstel over de toelatingsregeling van de agenda van de ministerraad te halen. Niettemin verleende het kabinet daar vrijdag goedkeuring aan.

Antilliaanse jongeren tussen 18 en 24 jaar moeten uitzicht op werk of een opleiding hebben voordat zij naar Nederland mogen afreizen. Onder de 18 jaar moeten zij een voogd in Nederland hebben die de verantwoordelijkheid voor hen neemt.

Zalm zei dat het voorstel verder zal worden besproken met de Tweede Kamer en de Antilliaanse regering. Hij hoopte dat die aan de regeling meewerkt om te voorkomen dat jongeren na controle op Schiphol moeten worden teruggestuurd. ‘Het is handig als op de Antillen wordt gekeken of iemand naar Nederland kan of niet’, aldus Zalm.

Als de maatregelen in werking treden, kunnen volgens de vice-premier jongeren worden teruggestuurd die niet aan de eisen voldoen en sinds gisteren naar Nederland zijn gekomen. Zo wil het kabinet voorkomen dat Antillianen massaal naar Nederland reizen voordat de regeling wet wordt. Maar een woordvoerster van minister Verdonk voor Integratie stelde later dat de ingangsdatum ‘nog nader moet worden uitgewerkt’.

De toelatingsregeling gaat ook gelden voor jongeren uit Aruba, dat in het koninkrijk een status aparte heeft. Zalm zei evenwel weinig problemen met Arubaanse jongeren te verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden