Antillen: honderd miljoen extra voor justitie

De Antilliaanse minister van Justitie David Dick wil van de Nederlandse overheid honderd miljoen euro extra om het justitiële apparaat op de eilanden beter te laten functioneren....

Van onze correspondent Jean Mentens

De minister ziet de honderd miljoen euro die hij van Nederland verlangt als aanvulling op het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Met het geld kan een begin worden gemaakt met het versterken van alle schakels van justitie, aldus Dick.

Het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA) is begonnen in december 2005 en loopt tot het einde van dit jaar. In dit PVNA is 22 miljoen euro (55 miljoen Antilliaanse gulden) voorzien voor maatregelen die de veiligheidssituatie op alle eilanden moet verbeteren en de rechtshandhaving moet versnellen en efficiënter maken.

Een van die maatregelen is de uitbreiding van de detentiecapaciteit op Curaçao. Er was een gebouw gepland voor 120 gedetineerden, dat 3,2 miljoen zou gaan kosten. Een lokale aannemer had voor deze gevangenis al een plan gereed liggen.

Vorig jaar wilde de toenmalige Nederlandse minister van Justitie Donner de capaciteit van het gebouw echter verdubbeld zien. Het Nederlandse Ballast Nedam werd verzocht daarvoor een bouwplan te maken. Dat plan ging bijna 12 miljoen euro kosten. De Nederlandse bijdrage aan het PVNA werd niet verhoogd.

‘Je kunt niet verwachten dat ik 12 miljoen vind op mijn lopende begroting van 64 miljoen euro voor een gevangenis op Curaçao, terwijl er ook gebrek is aan detentiecapaciteit op St. Maarten en op Bonaire. Bovendien is er ook grote behoefte aan een modern computersysteem om het werk van de politie beter te kunnen besturen. En we willen graag geld vrijmaken om onze medewerkers beter op te leiden’, stelt Dick.

De Antilliaanse overheid staat onder grote druk van de Nederlandse politiek om de ‘eigen’ criminelen in de eigen gevangenissen op te sluiten.

Bovendien verwacht Nederland ook dat met het geld voor het PVNA op de Antillen de drugscriminaliteit en het internationaal terrorisme worden bestreden en dat er ook nog wordt opgetreden tegen mensensmokkel.

‘Iemand in Den Haag heeft zich vergist in het kostenplaatje, waardoor zowel voor de Antillen als voor Nederland niet gebeurt wat men graag wil’, aldus een beleidsmedewerker van Dick.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden