Antillen belooft hervatting controle op drugssmokkel

Justitie op de Antillen denkt nog vandaag de drugscontroles op vliegveld Hato te hervatten om de smokkel naar Nederland tegen te gaan....

Van onze verslaggever

De douane weigert al een week deze adviezen te geven uit onvrede over het vele werk op de luchthaven. De douaniers eisen dat andere justitiële diensten meewerken.

De Antilliaanse advocaat-generaal Ben Swagerman verwacht ook dat een speciaal team van douane, politie en gevangeniswezen vandaag begint. Het team moet zo'n twintig man gaan tellen. Het zal pre-flight-controles uitvoeren, waarna de KLM wordt geadviseerd waarschijnlijke drugskoeriers niet te vervoeren. Ook op Schiphol wordt dit gedaan.

Volgens Swagerman verschuift de drugssmokkel steeds meer van KLM-vluchten naar vluchten van de Antilliaanse maatschappij DCE. De Antilliaanse regering overlegt met de directie om ook bij deze maatschappij pre-flight-controles uit te voeren. DCE is nog niet akkoord gegaan, omdat door de controles veel passagiers niet komen opdagen waardoor stoelen leeg blijven. Swagerman: 'Ik hoop dat de maatschappij, net zoals de KLM heeft gedaan, haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.'

Op de KLM-vluchten naar Schiphol zouden zich vóór de pre flight-controles begonnen, zo'n veertig bolletjesslikkers hebben bevonden. Dit aantal zou inmiddels gehalveerd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden