Anticorruptiecommissie eist dat Zuma kosten zwembad zelf betaalt

NAIROBI - Geen zwembad, maar een blusbad. Althans, zo wil Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika, een deel van de miljoenen kostende verbouwingen bij zijn privéverblijf beschouwd zien. Een reservoir, voor als de brandweer onverhoopt moet uitrukken. En dat terwijl een stukje verderop al een enorme watertank staat.


De officiële anticorruptiecommissie in Zuid-Afrika is er niet blij mee. Zij wil dat Zuma, de ANC-leider die volgend jaar hoopt te worden herkozen, een deel van de ruim 15 miljoen euro verbouwingskosten voor eigen rekening neemt. Die voor het zwemblusbad dus. Maar ook die voor een amfitheater en andere frivoliteiten.


Het gaat om de grond die Jacob Zuma in bezit heeft als residentie bij Nkandla, in de provincie KwazuluNatal, waar hij als jongeling een sober bestaan heeft geleid. De titel van het voorlopige rapport van de commissie geeft de huidige werkelijkheid aan: 'Weelderigheid op grote schaal.'


De Zuid-Afrikaanse regering probeerde publicatie van het rapport om 'veiligheidsredenen' te voorkomen. Tevergeefs; vrijdag bracht het weekblad The Mail and Guardian het nieuws naar buiten. Zuma zou aan de verbouwing persoonlijk 'substantieel' voordeel hebben.


Het komt het toch al zwaar beschadigde imago van Zuid-Afrika's president niet ten goede. Op de voorpagina van het weekblad ligt Zuma getekend in een bad van geld. Op zijn hoofd een douchekop, de vaste verwijzing van cartoonist Zapiro naar het 'anti-aidsbad' dat Zuma zei genomen te hebben, nadat hij seks had gehad met de hiv-besmette dochter van een vriend.


Volgens Zuma zijn alle veranderingen aan de residentie het resultaat van 'onszelf als familie en niet van de regering'. Maar volgens de anticorruptiecommissie heeft de president staatsgeld misbruikt en de volksvertegenwoordiging misleid.


De regering reageerde vrijdag niet op het voorlopige rapport van de anticorruptiecommissie. De sociale media in Zuid-Afrika deden dit wel. Een kernachtig commentaar op Facebook: 'Treed af, Zuma, je bent een schande voor het ANC.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden