Antibiotica blijkt doorbraak in strijd tegen rugpijn

Tot 40 procent van de mensen met chronische rugpijn kan geholpen worden met antibiotica. Dat zou de behandeling veel goedkoper maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Tot nu toe werden deze patiënten geopereerd.

Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

'Dit is groots', zegt Peter Hamlyn, chirurg in het ziekenhuis van de Universiteit van Londen tegen de Guardian. 'Het is misschien wel zo dat we de helft van de rugoperaties kunnen vervangen door behandelingen met antibiotica.'

Infecties
Dat infecties verantwoordelijk konden zijn voor rugpijn was al langer bekend, maar specialisten dachten dat dit maar weinig voorkwam. Het onderzoek van de Deense wetenschappers laat echter zien dat 20 tot 40 procent van de chronische pijn aan de onderrug veroorzaakt wordt door bacteriën die naast een hernia opspelen.

Mensen met normale of acute rugpijn zijn niet geholpen met de uitkomsten van de studie. Dat zegt onderzoekster Hanne Albert. Het gaat alleen om mensen met chronische pijn aan de onderrug. 'Het zijn mensen wier leven werd verwoest door de pijn. Wij geven ze een normaal leven terug, iets dat ze nooit verwacht hadden', aldus Albert.

Onderzoek
De Deense onderzoekers deelden hun bevindingen op in twee onderzoeken. In het eerste onderzoek laten ze zien hoe bacteriën in hernia's pijnlijke ontstekingen veroorzaakten. In samenwerking met artsen onderzochten ze weefsel van de patiënten met pijn aan de onderrug.

Uit de onderzoeken bleek dat bijna de helft van de patiënten bacteriën in de rug had zitten die de pijn veroorzaakten. Bij 80 procent van de patiënten ging het om de zelfde bacterie, propionibacterium acnes, die ook verantwoordelijk is voor puistjes. Normaal is de bacterie onschadelijk, maar als patiënten last hebben van een hernia kan de bacterie pijnlijke gevolgen hebben.

In het tweede onderzoek toonden de wetenschappers aan dat ze chronische pijn aan de onderrug konden genezen met antibiotica. Uit de proeven bleek dat 80 procent van de patiënten, die meer dan zes maanden pijn hadden, baat had bij de behandeling.

Een model van een menselijke wervelkolom Beeld anp
Een model van een menselijke wervelkolomBeeld anp

Nobelprijs
De onderzoekers deden er meer dan 10 jaar over om tot de resultaten te komen. Claus Manniche, die meewerkte aan het onderzoek: 'Het was moeilijk en het ging met pieken en dalen. De vraag die we stelden begrepen veel collega's in eerste instantie niet. Het vinden van de bacteriën conflicteert echt met wat we dachten te weten.'

Nu lijkt er echter een ommezwaai te komen in de aanpak van rugpijn aan de onderrug. 'We moeten het publiek informeren en artsen opleiden zodat patiënten de juiste behandeling krijgen, 'zegt Albert. 'Binnen vijf jaar moeten onnodige chirurgische ingrepen verleden tijd zijn.'

Chirurg Hamlyn denkt dat de doorbraak van groot belang is voor de gezondheidszorg. 'Ik geloof oprecht dat deze wetenschappers de Nobelprijs verdienen', aldus Hamlyn.

In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 250 duizend mensen last van chronische pijn aan de onderrug. Daarnaast worden en ongeveer 11 duizend herniaoperaties uitgevoerd. Als de onderzoekers echt een medische doorbraak hebben bewerkstelligd, is dat goed nieuws voor de patiënten, maar ook voor de kosten die zij nu voor hun rekening nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden