Antibiotica alleen niet voldoende

Jan Peter Balkenende is de afgelopen dagen tweemaal geopereerd. De ontsteking in zijn voet wordt veroorzaakt door twee bacteriën, de streptokok en de stafylokok....

Van onze verslaggeefster Maartje Harbers

Balkenende zal nog zeker een week in het ziekenhuis moeten blijven en bovendien geruime tijd antibiotica moeten slikken.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de ontsteking van de premier veroorzaakt door twee bacteriën, de streptokok en de stafylokok. 'Die combinatie komt vrij vaak voor', aldus Andy Hoepelman, hoogleraar Interne Geneeskunde en Infectieziekten aan het UMC Utrecht. Een heel klein wondje is voor de stafylokok en streptokok vaak al genoeg om een infectie te veroorzaken. Dat resulteert in een rode en dikke plek, koorts en pijn.

Hoepelman noemt de aandoening van Balkenende een 'huid- en weke-delen-infectie'. Dit type infectie is normaal gesproken tamelijk onschuldig, maar is bij de premier naar binnen gedrongen. Daardoor wordt het weefsel onder de huid aangetast, zoals bijvoorbeeld het spierweefsel.

Een enkele keer is het verloop zo ernstig dat een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Dit kan gebeuren als de bacteriën in het bloed komen.

Een huisarts ziet gemiddeld zo'n vijf patiënten met huid- en weke-delen-infectie per jaar. Dat zijn in totaal in Nederland enkele tienduizenden mensen.

Bij de helft van de patiënten volstaat een behandeling met antibiotica door de huisarts. Maar soms slaan die niet aan of is het niet genoeg. Hoepelman: 'Dat hangt af van het type bacterie. Soms is het onderhuidse weefsel in de voet al aangetast en moet dit eerst worden weggehaald.'

Hierdoor belandt de andere helft van de patiënten in het ziekenhuis. Meestal kunnen die na een paar dagen weer naar huis, maar bij een op de zes patiënten is uiteindelijk een operatie noodzakelijk.

Bij de operatie wordt onder plaatselijke verdoving opperhuid, vet en soms spierweefsel weggehaald. 'Als spierweefsel wordt weggehaald, treedt functieverlies van de spieren op en duurt het herstel na de operatie langer', zegt Hoepelman. Hij vermoedt dat premier Balkenende nog zeker een paar weken uit de roulatie zal zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden