Anti-Wildersretoriek

Het is kenmerkend dus dat de apologeten van het racismevrije Nederland Wilders denken te pareren met hetzes en met verdachtmakingen

Gaat het de luidruchtige tegenstanders van Geert Wilders echt om bescherming van moslims tegen haat en geweld? Stel je die groep veilig door de boeman te laten veroordelen – hup, probleem weg? De felheid waarmee hij als ‘het Kwaad’ wordt geschetst, getuigt van gemakzuchtig wensdenken: als die fladderende demon uitgeschakeld wordt, kan de zon weer vrolijk schijnen en leven we in zo’n overheidsspotje waarin hoofddoekjes en bebrilde senioren vereend formulieren invullen.

Succes
Alsof met Wilders’ verdwijning uit de politieke arena de massa-immigratie vanzelf een eclatant succes wordt, de sociale onrust direct wegebt en de radicale islam plots de klimroos blijkt die onze ruïneuze nationale cultuur net nodig had.

Maar nee. De realiteit is dat in het zo zalvend verheerlijkte multiculturele samenzijn strijdige waarden en intoleranties bestaan. Ruimte waarin ieders wens verhoord is, creëer je door prutsen, ploeteren en onconventioneel vindingrijk zijn. Geen haastklus. Kenmerkend dus dat de apologeten van het racismevrije Nederland Wilders denken te pareren met hetzes en met verdachtmakingen.

Stap één: ter afleiding van de misstanden die Wilders terecht hekelt, wordt het aan de Tweede Wereldoorlog gelieerde schuldgevoel weer eens aangeblazen. Vervang ‘moslim’ nu eens door ‘jood’, luidt het gebod. Alsof het om een Sudoku gaat met z’n vaste uitkomst: er wordt thans over moslims gepraat zoals damals over joden in nazi-Duitsland. We zijn allemáál hypocriete racisten. Bingo.

Joden
Die overeenkomst in retoriek is een halve waarheid. Retoriek tegen het ‘vreemde’ is van alle tijden, de grens tussen kritiek, hetze, oordeel en vooroordeel is dun. Maar het zijn, ondanks de retoriek, juist de cruciale verschillen tussen toen en nu die uitmaken of je belandt in Auschwitz of in jongerencentrum Argan. De moslims van nu zijn niet de joden van gisteren en jodenhaat is niet iets van vroeger.

Een lezer attendeerde mij op een veelbekeken internetfilmpje waarin sprake is van een zogeheten straatinterview met de hoop der multiculturele natie. Daarin verklaart zo’n opgeschoren hoofd met bontkraag, terwijl zijn maat kotsgeluiden maakt, trots ‘de joden’ te haten en te willen ‘uitroeien’, omdat ze ‘ons land kapotmaken’. Een droeve uitzondering, zullen we weer moeten zeggen.

Stap twee in de anti-Wildersretoriek is de wederkerigheid der gruwelen. Wilders zou even erg zijn als de fundamentalisten die hij rauw lust. Veelgehoord: Wilders gelooft in dezelfde islam als Mohammed B. Voor het gemak wordt het verschil niet vermeld: erkennen dat iemand in iets gelooft is niet gelijk aan hetzelfde geloven. En ook: Mohammed B. moordt vanuit zijn islamleer, Wilders veroordeelt dat geweld. Een verschil van hier tot Islamabad – voor wie het wil zien.

Agressie
Maar nee, liever schuift men Wilders agressie in de schoenen want bij het Kwaad hoort geweld. Bij gebrek aan PVV-knokploegen of -zelfmoordterroristen, wordt hij schuldig bevonden aan haatmails van derden. Curieus: als op internet moslims bedreigende haattaal uitslaan, mag het nooit aan de islam liggen, maar aan individuele ‘gekte’. Maar als aanhangers van de PVV geweldstaal uitslaan, wordt dat gelijkgesteld aan Wilders’ voltallige electoraat. Want Barbertje Wilders is de oorzaak.

Als de inzet van het politieke proces niet zo schrijnend was geweest, zou je je goed kunnen vermaken om al die kleine spelers die ook een graantje mee willen pikken. De verontruste troubadour Herman van Veen heeft – entertainers onder elkaar – plaats aan de teeveestamtafel gemaakt voor Peter R. de Vries. Boevenvanger. Jager op Joran. Vriend van Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Gemankeerd politicus. En zie, deze sterke man wordt de spreekbuis van het populistische anti-Wildersgeluid – dat gat was nog niet gevuld.

In zijn internetdagboek noemt hij Wilders ‘een gevaarlijke man’ en ‘ronduit kwaadaardig’, zijn uitspraken ‘infaam en abject’. Later vindt hij het ‘grappig’ dat hij tijdens de Haïti-actie dichtbij hem zat: ‘Zo zie je maar weer dat zo’n landelijke hulpactie letterlijk en figuurlijk mensen dichter bij elkaar brengt!’ Zo gaat dat in de goedlachse showbizz.
Grappig? We moeten ons echt zorgen gaan maken over Nederland nu moreel kompas Peter R. voor ons gaat denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden