Anti-oxidanten niet altijd gezond

Mensen die veel supplementen met anti-oxidanten slikken gaan mogelijk iets eerder dood. Dit schrijven onderzoekers van het academisch ziekenhuis van de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Nis (Servin Montenegro) in het medische tijdschrift The Lancet van 2 oktober....

De onderzoekers analyseerden veertien onderzoeken waarin het effect van anti-oxidanten op kanker in maag, lever, alvleesklier en dikke darm werd vergeleken met een placebo. Ze vonden dat mensen die veel anti-oxidanten slikken, geen lager risico op kanker in die organen hebben, maar dat de sterfte licht wordt verhoogd.

Volgens de onderzoekers is een verklaring hiervoor dat in de meeste studies veel grotere hoeveelheden anti-oxidanten worden geslikt dan dat er in een gevarieerd dieet zitten. Ze benadrukken dat hun resultaten niet gelden voor de effecten van groente en fruit, die veilige hoeveelheden anti-oxidanten bevatten. Bovendien hebben groente en fruit ook andere stoffen die tegen kanker beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden