Anti-NAVO-demonstraties van Malmö tot Melbourne

Leuzen werden gescandeerd ('Weg met de NAVO!' 'Yankees go home!'), spandoeken ontrold en hier en daar zochten de overwegend Servische betogers ook hun toevlucht tot eieren, stenen en molotovcocktails....

ReutersAFP en ANP

In Den Haag verzamelden zich naar schatting tegen de 1300 mensen bij het Vredespaleis, waar ze vreedzaam, maar met veel temperament, duidelijk maakten het NAVO-beleid tegenover Servië en Milosevic te verwerpen. Na afloop werden negen Servische betogers door de Haagse politie aangehouden, toen ze stenen waren gaan gooien naar de Duitse ambassade.

Spannend werd het in Athene, waar vrijdagavond een kleine groep Servische betogers binnendrong in de Britse ambassade. Meubilair werd vernield en de muren met grafitti bespoten. Enkele indringers wilden het gebouw met molotovcocktails in brand steken, maar ze lieten zich hiervan ten slotte weerhouden.

Kleine ongeregeldheden waren er ook in Rome, Kopenhagen, Nicosia en de Griekse haven Piraeus. In Praag richtte de verontwaardiging van demonstrerende Serviërs en communistische Tsjechen zich ook tegen president Vaclav Havel, die de NAVO-luchtaanvallen een 'extreme, maar onontkoombare maatregel' had genoemd. In Minsk eisten de betogers dat Wit-Rusland weer beschikking zou krijgen over atoomwapens.

In New York stonden Servische en Albanese demonstranten tegenover elkaar, maar de krachtmeting bleef tot woorden beperkt. ('Clinton nazi!' versus 'Milosevic oorlogsmisdadiger!') In Chicago werd president Clinton vergeleken met Hitler en Madeleine Albright met de duivel. Een spandoek herinnerde aan het langdurige karakter van de strijd om Kosovo: van 1389 (Slag op het Merelveld) tot 1999. Een andere poster hield het bij de minder verheven tekst: 'Pak Monica, niet Servië!'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden