Anti-migrantenschip komt in problemen: uitgerekend hulporganisatie springt bij

De boot van Defend Europe, de extreem-rechtse beweging die hulporganisaties ervan wil weerhouden bootvluchtelingen te redden op zee, moest vrijdag zelf worden gered door een hulporganisatie.

Jarl van der Ploeg
Het schip van Defend Europe Beeld afp
Het schip van Defend EuropeBeeld afp

Defend Europe bestaat uit activisten die zich beroepen op de culturele en historische identiteit van het eigen, Europese volk. Volgens hen vormt massamigratie een bedreiging voor Europa, net zoals iedereen die in hun ogen bijdraagt aan massamigratie. Lees: hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en MOAS die sinds een paar jaar bootvluchtelingen redden en naar Italië brengen. Zo typeerde het Duitse Defend Europe-lid Thorsten Schmidt de hulporganisaties eerder deze week in de Volkskrant als 'de drijvende kracht achter de mensenhandel op de Middellandse Zee'.

De activisten zijn sinds een paar dagen actief op de Middellandse Zee waar hun werk vooralsnog bestond uit het beledigen van ngo-schepen via megafoons of via de boordradio. Donderdagavond had de club naar eigen zeggen opeens last van een 'klein technisch probleem', waarna er een noodsignaal uitging.

Dat noodsignaal werd vrijdag beantwoord door de Duitse hulporganisatie Sea-Eye. 'Het is de plicht van iedereen op zee om personen in nood te redden, ongeacht hun afkomst, ras, religie of overtuiging', was de verklarende sneer van Sea-Eye voorzitter Michael Buschheuer in de Engelse pers.

Het is voor de opvarenden van de boot van Defend Europe de vierde tegenslag in korte tijd. Eerder deze week werden ze, toen ze brandstof wilde tanken in Tunesië, bij de haven tegengehouden door een groep vissers. Ook werd de boot een week lang vastgehouden in het Suezkanaal.

Op het eiland Cyprus volgde het vooralsnog pijnlijkste incident toen een deel van de in Sri Lanka ingehuurde bemanningsleden het schip verliet om stiekem asiel aan te vragen in Europa. Enkele leden van Defend Europa werden toen opgepakt wegens mensensmokkel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden