Anti-kater, Wannée, Born & Cornwell

Exorcist Allen Carr, die met Stoppen met roken al 'miljoenen mensen' met succes hielp de weerzinwekkende nicotineduivel uit te drijven, bindt nu de strijd aan met Demon Alcohol....

Adriaan de Boer

Ook u zult merken dat een leven zonder alcoholmisbruik waardevoller is. Carr vormt zelf het levende bewijs, hij loopt tegen de zeventig en heeft aan zes uur slaap genoeg om barstend van de energie te ontwaken. Die 250 bladzijden moet de mensenvriend nog voor de lunch uit zijn laptop hebben geschud (De Boekerij; fl 27,55). Floyd on Hang overs blijft leuker.

In de 'nieuwe' Wannee, de 26ste editie sinds 1910, staat dezelfde verantwoording, door Anne Scheepmaker, als in de 25ste van vier jaar geleden. Die liet zij inderdaad een stevige bewerking ondergaan, zodat bijvoorbeeld weer menu's worden opgebouwd. Dat gebeurde in de begintijd ook, toen het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool (aan het Zandpad) aan zijn zegetocht begon (uitgever Becht moet inmiddels bijna negenhonderdduizend exemplaren hebben verkocht). Het verschil met de vorige editie is klein en vooral kosmetisch: nieuwe fotografie ('nu ook met receptfoto's') en niet langer een steunkleurtje in de tekeningetjes. Op naar het miljoen met deze klassieker (fl 52,80).

Een ander monument, zij het bijna even omstreden als dat voor Van Heutz, was culinair publiciste Wina Born, die na een leven vol reizen, tafelen en schrijven dit jaar overleed. Zij heeft Nederland anders leren eten, bezweren haar aanhangers. Ze was een propagandiste, ze was niet objectief en at van twee walletjes, brengen kritischer lezers daartegen in. John van de Ven, directeur van de horecagroothandel VEN en de man achter het pasverschenen Handboek gastronomie, stelde bij wijze van eerbetoon Wina Born's Culinaire Memoires samen, 'een selectie van haar leukste en meest enthousiaste teksten'. Ze verschenen de afgelopen 25 jaar in kranten, aangesloten bij de GPD. Ton Fagel, aan wiens kokende familie Born een van haar vele boeken wijdde, schreef een voorwoord (Terra; fl 35,14). Met recepten.

Kunnen verzonnen speurders koken? Of liever: kunnen schrijvers hun creaties ook culinair laten uitblinken? Heel af en toen waagt iemand een poging. Rex Stout schreef het Nero Wolfe Cookbook. Robert Courtine zette zich in 1974 aan Het kookboek van mevrouw Maigret, twee jaar later verscheen in Engeland Dining With Sherlock Holmes - A Baker Street Cookbook van fan Rosenblatt en kok Sonnen schmidt. Patricia Cornwell bindt haar heldin Kay Scarpetta een schort voor in Scarpetta's wintertafel (Luitingh-Sijthoff, 1999), waarin de eierpunch 'dodelijk lekker' is en sprake is van 'tot overtreding verleidende koekjes'.

Cornwell jaagt, met hulp van Marlene Brown, haar hoofdpersonen opnieuw de keuken in in Food to Die For - Secrets from Kay Scarpetta's Kitchen (Putnam, import Van Ditmar; fl 80,40). De recepten - niet gecompliceerd, maar ook nergens verrassend - zijn ingebed in passages uit boeken van Cornwell. Opnieuw hooguit voor de fans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden