Anti-Joods protest in Hongarije

Het Joods Wereldcongres vergadert in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De extreem-rechtse Hongaarse partij Jobbik wil het thuisland verdedigen tegen de 'Israëlische veroveraars'.

WARSCHAU - Honderden aanhangers van de extreem-rechtse partij Jobbik hebben zaterdag in Boedapest betoogd tegen wat ze de Joodse kolonisatie van Hongarije noemen. De betoging was gericht tegen het Joods Wereldcongres dat zondag in de Hongaarse hoofdstad van start ging.

Om aandacht te vragen voor het toenemend antisemitisme en neo-nazisme had de Joodse koepelorganisatie voor zijn plenaire vergadering uitzonderlijk voor een locatie buiten Jeruzalem gekozen. Volgens congresvoorzitter Ronald S. Lauder was de keuze voor Boedapest een signaal dat Hongarije de verkeerde weg opgaat.

Daarbij veroordeelde hij vooral Jobbik. Met zijn antisemitische acties en uitlatingen heeft de derde grootste partij van Hongarije de voorbije jaren regelmatig voor internationale verontwaardiging gezorgd. Eind vorig jaar riep Jobbik-woordvoerder Marton Gyöngyösi op een lijst op te stellen van parlementsleden van Joodse afkomst. Een maand later werden voor de synagoge van Boedapest Israëlische vlaggen verbrand.

Diezelfde Gyöngyösi zei tijdens de betoging van zaterdag dat Hongarije het slachtoffer is van zionisme: 'We zijn het doelwit geworden van kolonisatie, waarbij de inheemse bevolking alleen de rol van buitenstaander kan spelen.' Sinds de Tweede Wereldoorlog telt Hongarije nog amper honderdduizend Joden, maar dat zijn er veel meer dan in de meeste buurlanden. Ook is Boedapest een van de favoriete bestemmingen van Israëlische vastgoedmakelaars.

Volgens Jobbik-voorzitter Gabor Vona hadden de 'Israëlische veroveraars' voor hun congres beter een ander land uitgekozen. 'We gaan ons thuisland verdedigen', beloofde hij tijdens dezelfde betoging. 'We zijn de kleinkinderen van Attila (de Hun) en we zijn van niemand bang.' Een deel van zijn aanhang had het uniform van de verboden Hongaarse Garde aangetrokken, een ondertussen verboden paramilitaire organisatie.

De Jobbik-betoging vond plaats tegen de zin van de Hongaarse regering. Hoewel een rechtbank vrijdag een betogingsverbod ongedaan maakte, riep premier Viktor Orbán zijn minister van Binnenlandse Zaken op de betoging te verbieden.

De conservatief Orbán ligt zelf in het buitenland onder vuur vanwege een omstreden grondwetswijziging. Ook wordt hij ervan beschuldigd extreem-rechts in de kaart te spelen. Vorig jaar rehabiliteerde zijn regering een schrijver die tijdens de oorlog collaboreerde met de fascistische Pijlkruisers. Ook kreeg een van racisme beschuldigde journalist onlangs een prestigieuze staatsprijs.

Orbán, die zondag de deelnemers van het Joods Wereldcongres persoonlijk welkom heette, heeft zich wel altijd openlijk gedistantieerd van het antisemitisme. Vorige maand stuurde hij aan op een betogingsverbod voor een motorbende die van plan was tijdens de jaarlijkse herdenking van de holocaust door Boedapest te rijden onder het motto 'Geef gas'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden