Anti-Israëlbetoging in Den Haag trekt duizenden mensen

Enkele duizenden demonstranten doen zaterdag in Den Haag mee aan een manifestatie tegen het Palestijnenbeleid van Israël. De bijeenkomst is een initiatief van het Nederlands Palestina Komitee en enkele andere organisaties. De demonstratie startte op het Spuiplein, waarna de betogers begonnen aan een tocht die via het Vredespaleis naar het Centraal Station leidt.

Israelische artillerie bij de grens met Gaza. In kader een van de tweets van Geert Wilders. Beeld ANP/Twitter

De actievoerders ageren onder meer tegen de bouw van illegale nederzettingen en tegen de lange muur op bezet Palestijns gebied die 10 jaar geleden werd gebouwd. Ook hekelen ze de aanvallen op de Gazastrook. Bij bombardementen zijn al meer dan 100 doden gevallen. De Israëlische ambassade aan het Buitenhof wordt afgeschermd door de mobiele eenheid.

De Palestijnse ambassadeur in Nederland zei in een toespraak op het Haagse Spuiplein dat de bezetting door Israël nu echt snel moet stoppen. Hij richtte zich daarbij tot premier Benjamin Netanyahu. 'We doen deze oproep vanuit de internationale hoofdstad van het recht. Meneer Netanyahu, u kunt deze oorlog beëindigen. Geef ons onze waardigheid en onafhankelijkheid terug. Vrede komt door gerechtigheid, niet door onderdrukking.'

Kritiek op media
Sprekers op het podium uitten veel kritiek op de Nederlandse media. Die zouden te veel de Israëlische kant en het Israëlische lijden benadrukken en te weinig oog hebben voor het lot van de Palestijnen.

Sommige demonstranten hadden borden bij zich waarop de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar staan afgebeeld, met het teken = ertussen. De organisatie deed direct een dringend beroep op betogers om die vlaggen weg te halen, 'omdat verder demonstreren anders mogelijk wordt verboden'.

Kamervragen PVV
Veel mensen dragen Palestijnse vlaggen, maar er zijn ook veel Turkse en Marokkaanse vlaggen te zien. De demonstratie, die daardoor een wat pluriform karakter heeft, verloopt vreedzaam.

De PVV heeft Kamervragen gesteld over het feit dat tijdens de demonstratie de Hitlergroet is gebracht en hakenkruizen en islamitische terreurvlaggen zijn getoond. De partij vindt dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft gefaald, door daar niet tegen op te treden. De Tweede Kamerfractie Bontes/Van Klaveren heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om opheldering gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.