Anti-immigratiepartij wint eerste ronde Oostenrijkse presidentsverkiezingen

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk is overtuigend gewonnen door Norbert Hofer, zo blijkt uit een exitpoll van de Oostenrijkse omroep ÖRF. De kandidaat van de rechtse anti-immigratiepartij FPÖ moet het in de tweede en beslissende ronde waarschijnlijk opnemen tegen voormalig partijleider van de Groenen, Alexander Van der Bellen.

Hofer brengt zijn stem uit. Beeld afp
Hofer brengt zijn stem uit.Beeld afp

Hofer (45) kreeg het vertrouwen van ruim 35 procent van de kiezers. Daarmee liet hij zijn concurrenten ver achter zich. Om plek twee strijden Van der Bellen en Irmgard Griss, een andere onafhankelijke kandidaat. Beiden naderen 20 procent van de stemmen, aldus de exitpoll.

Eén van hen zal het in de tweede ronde opnemen tegen Hofer, want de FPÖ-kandidaat haalde niet de benodigde absolute meerderheid. Dan zal de verkiezingsrace waarschijnlijk spannender zijn; naast veel aanhangers kent de FPÖ ook veel tegenstanders die hun stem liever aan een onafhankelijke kandidaat geven dan aan de rechts-populistische partij van Hofer.

Onvrede

Hofers campagne was gestoeld op een agenda gericht tegen de EU en immigratie. De uitslag weerspiegelt een groeiende onvrede onder Oostenrijkers over het Europese project en instroom van immigranten in het land, dat voor migranten vaak als doorvoerhaven naar Duitsland wordt gebruikt.

De traditionele partijen die Oostenrijk sinds de Tweede Wereldoorlog regeren, de centrum-linkse sociaaldemocraten en de centristische Oostenrijkse Volkspartij, werden afgerekend door de kiezer. Zij zagen hun kandidaten elk niet veel meer dan 10 procent van de stemmen behalen. Het is zeker dat voor het eerst in zeventig jaar de president niet geleverd zal worden door een van deze twee partijen.

De Oostenrijkse president is, net als in buurland Duitsland, voornamelijk een ceremoniële functie.

Oostenrijk

Met zijn slot op de deur is Oostenrijk de dwarsligger van Europa geworden. Maar welllicht ook de redder? (+)

Brennerpas

Eerder nam Oostenrijk concrete stappen tegen de migranteninstroom. Oostenrijk heeft verklaard streng te gaan controleren op de Brennerpas, bij de grens met Italië. Uiterlijk 1 juni moet de voorbereiding daarvoor zijn afgerond. Italië vindt dat het plan indruist tegen de Europese regelgeving over vrij verkeer. De EU heeft beloofd zich over deze klacht te buigen.

De Oostenrijkse politie is zondag op de Brennerpas slaags geraakt met Italiaanse demonstranten. Een groep van een paar honderd man protesteerde tegen de plannen de grens te sluiten om migranten uit Afrika en Azië tegen te houden. De situatie escaleerde toen de actievoerders, gehuld in oranje reddingsvesten, de wegversperring probeerden te doorbreken.

Demonstranten slaags met Oostenrijkse politie. Beeld epa
Demonstranten slaags met Oostenrijkse politie.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden