NieuwsBrexit

Anti-Brexitoffensief van grote bedrijven splijt Brits kabinet

Een anti-Brexitoffensief van grote bedrijven als BMW en Airbus heeft de verhoudingen binnen het Britse kabinet op scherp gezet. De minister van Economische Zaken prees dinsdag de stem van het bedrijfsleven, zijn collega’s van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken veroordeelden die als ‘totaal ongepast’ of zelfs ‘fuck business’.

Een Airbus in een hangar bij Broughton, Groot-Britannië. Beeld Reuters
Een Airbus in een hangar bij Broughton, Groot-Britannië.Beeld Reuters

Het offensief van de bedrijven begon vorige week, daags nadat premier Theresa May een anti-Brexit opstand in het Lagerhuis had overleefd. Airbus maakte bekend het Verenigd Koninkrijk mogelijk te zullen verlaten als de Brexit-onderhandelingen stuklopen.

Dit dreigement leidde tot lichte paniek, omdat deze in Nederland geregistreerde multinational meerdere vestigingen op het eiland heeft waar in totaal veertienduizend mensen werkzaam zijn. Indirect biedt het zelfs emplooi aan meer dan honderdduizend Britten. Airbus heeft veel baat bij vrij verkeer van goederen en personen.

In de dagen erna sloten andere internationale ondernemingen zich aan bij de noodoproep, zoals de Duitse automaker BMW, dat onder meer oer-Britse auto’s als Mini en Rolls-Royce produceert. Het Spaanse bedrijf Ferrovial, dat Heathrow beheert en voor een kwart eigenaar van deze luchthaven is, kondigde aan om het internationale hoofdkantoor naar Amsterdam te verplaatsen om onder de paraplu van Europese regelgeving te blijven. Dat het Britse Lagerhuis eerder deze week zijn fiat had gegeven voor een derde landingsbaan, deed niets aan het besluit af. Ferrovial heeft ook belangen in andere Britse vliegvelden.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft juist zijn vertrouwen in het Verenigd Koninkrijk uitgesproken.

De Britse ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) en Greg Clark (Economische Zaken). Beeld EPA
De Britse ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) en Greg Clark (Economische Zaken).Beeld EPA

‘Fuck business’

Minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt noemde het dreigement van Airbus om het Verenigd Koninkrijk te verlaten na een harde Brexit ‘totaal ongepast’. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zou zelfs de woorden ‘fuck business’ hebben gebruikt tijdens een informeel onderhoud. Van oudsher zijn de Conservatieven eerder de partij van ‘big business’.

Hun collega van Economische Zaken, de eurofiele Clark, vindt juist dat het kabinet de zakelijke belangen voorop moet zetten. ‘Uit ervaring weet ik dat de stem van het bedrijfsleven is gebaseerd op concreet bewijs en niet op ideologie', aldus Clark tijdens de toespraak in Londen.

Met zijn opmerking dat ondernemingen zich niet baseren op hoe de wereld er in theorie uit zou moeten zien, deelde hij een steek uit naar de Brexiteers met hun droom van een Global Britain. Deze toekomstvisie gaat volgens hem ten koste van het Europese achterland. Voormalig Brexit-staatssecretaris David Jones zei tegenover The Daily Telegraph dat Clark deelneemt aan ‘Project Angst Deel 2, ditmaal georkestreerd door het Europese bedrijfsleven’.

Behoud van banen voorop

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje maakte oppositieleider Jeremy Corbyn woensdag gebruik van de tweespalt. Hij citeerde een Britse medewerker van Honda die belooft May persoonlijk verantwoordelijk te zullen houden als hij zijn baan verliest. Tevens vroeg hij de premier, tevergeefs, hoeveel topmensen haar achter gesloten deuren hebben toevertrouwd wat Airbus en BMW publiekelijk hebben gezegd. Wat Corbyn betreft moet behoud van banen centraal staan bij de Brexit. Volgende week gaat het kabinet op het buitenhuis van de premier verder praten over de te volgen Brexit-strategie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden