Anti-berenlobby in Pyreneeën verliest van milieufront

Terwijl Palouma en Franska nietsvermoedend door de bergen van de Pyreneeën kuierden, kwamen in Parijs dinsdagmiddag de rechters van de deftige Conseil d’Etat bijeen om zich over hun lot uit te spreken....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Lokale schaapboeren reageerden vol afgrijzen, want zij dachten de komst van nog meer beren uit Slovenië te kunnen dwarsbomen. Maar de regering mag van de rechter gewoon doorgaan met het importeren van deze allochtone dieren. De lokale milieubeweging reageerde opgelucht, maar vreest dat de fanatieke anti-berenlobby zich nu tot minder geciviliseerde acties gaat verlagen.

Bij het loslaten van de 6-jarige Palouma (110 kilo) waren er al flink wat potten honing met glasscherven in de buurt gesignaleerd. Ook is een socialistische burgemeester die vanuit zijn gemeente wel een beer wilde uitwuiven, met de dood bedreigd.

Van vrolijk loslaten is allang geen sprake meer. Het zijn uiterst geheime operaties, nu de anti-berenlobby wegversperringen aanlegt in de jacht op transporten. Wat de actievoerders doen wanneer zij een beer tegenkomen, laat zich raden. ‘Tuons l’ours’, ‘laten we de beer doden’, luidt de naam van een actiecomité.

De lokale jagers hebben daar ruime ervaring in. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog 150 beren in het gebergte, nu zijn dat er nog maar vijftien. Experts menen dat een vijftigtal nodig is voor het overleven van de soort. Dat is al jaren bekend, maar toch schoten jagers eind 2004 de laatste autochtone beer, Cannelle, dood kort nadat die was bevallen.

De milieuorganisaties spraken er schande van en hielden het op een welbewuste provocatie. ‘Een ongeluk’, vond de minister van Ecologie, Nelly Ollin. Maar verder staat zij geheel aan de kant van de milieubeweging en pikant genoeg tegenover de jagers, de traditionele achterban van rechts. Ollin maakte direct na de uitspraak van de Raad van State bekend dat er in de komende tijd nog eens drie beren zullen worden losgelaten. Verder gaat zij door met het vangen van Sloveense beren.

De Raad van State vond dat minister Ollin voldoende maatregelen heeft genomen om schade als gevolg van berenoverlast in de toekomst te vergoeden. Bovendien is er meer dan genoeg overleg gevoerd, aldus de rechters.

Maar consensus heeft dat niet opgeleverd. Terwijl sommige politici de beer als een toeristische trekpleister zien (‘Lourdes heeft Maria, wij hebben straks de beer’), verzetten schaapboeren zich met alle middelen. ‘We zullen er alles aan doen om het loslaten van nieuwe beren zo slecht mogelijk te laten verlopen’, zei een van hen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden