Nieuws pro-lifeorganisatie

Anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven is even stil

De organisatie Schreeuw om Leven heeft woensdag besloten om de acties bij abortusklinieken per direct te staken. De pro-lifers bezinnen zich op een andere aanpak.

Activisten van Schreeuw om Leven in Rotterdam.

Volgens Kees van Helden van pro-lifeorganisatie Schreeuw om Leven is er in de media een ‘hype’ ontstaan rondom hun acties bij abortusklinieken. De organisatie werd de afgelopen dagen geregeld opgewacht door cameraploegen. Vrouwen die de abortuscentra bezochten werden daarvan de dupe, zegt Van Helden. Om weer ‘rust te creëren’ heeft Schreeuw om Leven daarom woensdag besloten om de acties te staken.

‘We gaan ons bezinnen op een nieuwe werkwijze, daarvoor zijn we ook in het gesprek met het ministerie van Volksgezondheid’, licht Van Helden toe. De organisatie overweegt om voortaan met een anti-abortus bus op de parkeerplaats van klinieken te staan. ‘Vrouwen kunnen dan zelf kiezen of ze hulp willen.’

Begin dit jaar ontstond ophef over de zogenoemde ‘wakes’ van antiabortusdemonstranten. Aanleiding daarvoor was een uitzending van EenVandaag waarin abortusklinieken zeiden dat ze steeds vaker last hadden van activisten voor de deur. In de uitzending werden beelden getoond van pro-lifers die op een vrouw inpraatten. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) pleitte daarop voor bufferzones rondom klinieken om demonstranten op afstand te houden.

Volgens Van Helden is er een verkeerd beeld ontstaan van zijn organisatie. ‘We zijn neergezet als agressieve demonstranten, maar wij hebben helemaal geen bordjes of spandoeken.’ Volgens de woordvoerder zijn er nog vijf andere pro-lifeorganisaties actief die veel ‘agressiever’ te werk zouden gaan. 

Stirezo

Een van de andere pro-lifeorganisaties, Stirezo, stelt ook last te hebben van de media-aandacht. ‘Al die camera’s maken het lastig om te bidden en een veilig gesprek te voeren,’ zegt voorzitter Hugo Bos. De organisatie moet zich nog beraden of ze doorgaat met actievoeren, maar volgens Bos is er ‘een goede kans’ dat Stirezo hetzelfde besluit neemt als Schreeuw om Leven. De kritiek op de ‘wakes’ begrijpt hij overigens niet. ‘We doen niks anders dan hulp aanbieden, we spreken het geweten aan maar verplichten niemand om daar gebruik van te maken.’

Hoe activisten bij de abortuskliniek Fatima op andere gedachten brengen

Door haar leefomstandigheden zag Fatima geen andere uitweg dan een abortus. En toen stonden er vlak voor de ingreep ineens twee vrouwen voor haar neus. ‘Ze gaven mij dertig euro en beloofden het eerste jaar de luiers te zullen betalen en andere spulletjes die ik nodig heb.’ Fatima kwam uiteindelijk niet opdagen bij de kliniek.

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid is er voorstander van dat vrouwen die een kliniek betreden niet worden geconfronteerd met ‘kwalijke en soms smakeloze’ acties van anti-abortusactivisten. Hij vindt dat abortusklinieken moeten demonstranten die vrouwen lastigvallen kunnen weren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.