'Anouk zingt ('Isolated from the outside') ook over Nederland'

Columnist Ferdows Kazemi zag in Nieuwsuur een item over vreemdelingen die in Nederland in hongerstaking gaan. De tekst van Anouks nummer Birds kreeg er voor haar een extra lading door. 'Ik had nooit gedacht dat dit liedje associaties bij mij zou oproepen met mijn thuisland, Nederland.'

Staatssecretaris Teeven van Asiel in het debat over de omgekomen Russische asielzoeker Dolmatov. De staatssecretaris kreeg van een deel van de oppositie een motie van wantrouwen. Beeld ANP
Staatssecretaris Teeven van Asiel in het debat over de omgekomen Russische asielzoeker Dolmatov. De staatssecretaris kreeg van een deel van de oppositie een motie van wantrouwen.Beeld ANP

Anouk zingt en bijna 6 miljoen mensen in Nederland kijken.
Birds falling down the rooftops
Out of the sky like raindrops
No air, no pride

Op dezelfde avond zit een vertrouwensarts in de studio van Nieuwsuur. Zij heeft het over de ongewenste vreemdelingen in Nederlandse detentiecentra, die in hongerstaking gaan. Over hun rechten als mens. Ik kijk met ongeloof naar de uitzending die ik door een berichtje op Facebook terugzie.

Ongewenste vreemdelingen die in isoleercellen zitten, hun arts krijgt nauwelijks toegang tot hun medische dossier en komt met moeite in contact met hen. Een ongewenste vreemdeling wordt zelfs mishandeld- zoals de arts het noemt- omdat hij niet mee wil werken, zonder gewelddadig te zijn.

Anouk zingt door en bijna 6 miljoen mensen in Nederland kijken ernaar. Ik zie beelden van de ongewenste vreemdelingen achter de ramen die naar ons zwaaien. Tegelijkertijd vertelt de ongewenste vreemdeling: 'ze duiken op me, sommigen slaan, en daarna ben ik in de isolatiecel geplaatst...'.

Isolated from the outside
Clouds have taken all the light
I have no control
It seems my thoughts wonder all of the time
When I try to live life without you

De eerste keer dat ik naar het liedje van Anouk luisterde kreeg ik tranen in mijn ogen. Een ballad heeft het voordeel dat iedereen zich daarin kan herkennen. Mijn gedachten gingen toen naar de politieke gevangenen in mijn moederland (Iran, red.). Ik had nooit gedacht dat dit liedje ook associaties bij mij zou oproepen met mijn thuisland, Nederland.

Hier in Nederland hebben we mensenrechten, advocaten, vertrouwensartsen, politie met het hart op de juiste plek. Hier zouden ballads niet geassocieerd kunnen worden met schendingen van de mensenrechten, met censuur, met mishandelingen. Hier zouden niemands rechten geschonden kunnen worden omdat hij of zij met de pers gesproken zou hebben. Tevergeefs!

Anouk zingt door en bijna 6 miljoen mensen in Nederland kijken ernaar.
Hopes turned into fear
And with my one wing I can't fly with sunrise
Embrace my dreams tight
And that's why birds falling down the rooftops

Hier blijft een staatssecretaris aan nadat blijkt dat justitie medeverantwoordelijk is voor de zelfmoord van een ongewenste vreemdeling. Hier regeert het principe van de wederkerigheid in zijn meest bizarre betekenis. Hier is het economische crisis. Hier is economie de maatstaf voor moraliteit. Hier heeft de moraal het afgelegd tegen het populisme. Hier bepaalt de barometer van Maurice de Hond de principes van onze politieke partijen.

Anouk zingt door en bijna 6 miljoen mensen in Nederland kijken ernaar.
Birds falling down the rooftops
Out of the sky like raindrops
No air, no pride
Birds

En zij verliest. Maar voor mij is zij de absolute winnaar. Dat bewees ze toen ze vanuit de VS terugvloog om in de Vluchtkerk in Amsterdam te zingen voor onze ongewenste vreemdelingen.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden