Anouk Kruithof is publiekswinnaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016

Anouk Kruithof is de Publieksfavoriet 2016 van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Daarmee maakt het publiek een andere keuze dan de vakjury, die in december Evelyn Taocheng Wang tot winnaar uitriep.

Anouk Kruithof (rechts) voor de boekenwand in Stedelijk Museum Schiedam met curator Heske ten Cate (Mr Motley) die de kunstenaar heeft voorgedragen voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Beeld Bob Witman
Anouk Kruithof (rechts) voor de boekenwand in Stedelijk Museum Schiedam met curator Heske ten Cate (Mr Motley) die de kunstenaar heeft voorgedragen voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.Beeld Bob Witman

Anouk Kruithof werd zaterdag met ruime meerderheid van stemmen gekozen uit de vijf genomineerden. Kruithof laat in de tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam een sculptuur zien die is opgebouwd uit tweedehands boeken met een verlopende kleurschakering. Haar hele presentatie is een ode aan 'het boek' - zo heeft Kruithof zelf ook verschillende fotoboeken gemaakt en zelf een prijs ingesteld voor zelf uitgegeven fotoboeken.

Kruithof (35) won met de publieksprijs een bedrag van 1500 euro, dat ze wegschenkt aan een aantal goede doelen, waaronder Artsen zonder Grenzen. 'Het zijn heftige tijden, door alles wat er in de wereld gebeurt.' Ze geeft het geld weg aan mensen 'die er grote behoefte aan hebben.' Bovendien vind ze het 'een mooi idee dat de mensen die op mij hebben gestemd via deze weg ook een bijdrage geven aan goede doelen.'

Installaties

Kruithof reageerde op de toekenning van de prijs vanuit San Francisco, waar haar solo #Evidence zaterdag is geopend. Zij begon haar kunstcarrière als fotograaf, maar verbreedde zich tot een beeldende kunstenaar die installaties maakt en daarmee in de VS veel succes heeft. Ook de bezoekers van de tentoonstelling over de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in Schiedam waarderen haar werk zeer: 'De kleur en beweging: een beeld zegt meer dan 1000 woorden', zei een van de bezoekers op het stemformulier. En een tweede: 'Schilderen met boeken'.

Dit jaar voor het eerst kon het publiek zowel analoog stemmen in museum, als op internet. In totaal werden 4500 stemmen uitgebracht, 37 procent daarvan was voor Anouk Kruithof. De vier anderen genomineerden waren Jan Hoek, Alexis Blake, Jay Tan en Evelyn Taocheng Wang. Die laatste werd in december in een uitzending van AvroTros Kunstuur aangewezen als winnaar van de juryprijs van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en kreeg tienduizend euro, beschikbaar gesteld door het BNG Cultuurfonds.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking van de AvroTros, Stedelijk Museum Schiedam en de Volkskrant. De prijs voor talent onder de 36 jaar, is voor de tiende keer uitgereikt. De tentoonstelling is nog tot en met 22 januari te zien in Schiedam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden