Anouk is vooral Anouk

Oprecht beroepstopwijf of zure sfeerverpester? Feit is dat Anouk vooral Anouk is.

De Juryleden van The Voice of Holland 2015. Met vlnr Anouk Teeuwe, Ali B, Sanne Hans en Marco Borsato Beeld ANP
De Juryleden van The Voice of Holland 2015. Met vlnr Anouk Teeuwe, Ali B, Sanne Hans en Marco BorsatoBeeld ANP

Miss Montreal is altijd blij. Ze zei het een vrijdag geleden in The Voice of Holland, nadat een van de kandidaten uit haar team verdienstelijk een liedje had gezongen en de coach verrukt op haar stoel was gaan staan. Daarna mochten de andere juryleden van de talentenshow hun mening geven. 'We openen het bal met Anouk', zei presentator Martijn Krabbé. 'Die is ook altijd blij.'

Ironie. Sinds de Haagse zangeres zich eind september voor het eerst in zo'n knalrode draaistoel nestelde, houdt ze een naam hoog als groot gelijkhebber. Oprecht beroepstopwijf, registreert een deel van de kijkers. Zure sfeerverpester, klagen anderen die meer aan voortdurende extase hechten.

Feit is dat Anouk niet de kleffe The Voice-coach is die stroop om monden smeert. In november kreeg ze de thuistribune over zich heen nadat ze kritiek uitte op kandidaat Melissa. 'Weet je, sommigen hebben het en die kunnen mensen boeien voor meer dan één nummer. Dus je hebt mensen voor het grote podium en mensen voor de braderie in Leuven. Sorry dat ik het zeg, maar jij kan mij niet boeien', zei Anouk, waarna Melissa in huilen uitbarstte.

Gordon, nimmer te beroerd om ergens iets van te vinden, vindt Anouk 'verschrikkelijk' in The Voice. Al voor het Melissa-incident noemde hij haar in het Algemeen Dagblad 'totaal niet geschikt als jurylid'. Het probleem, volgens Gordon: 'Anouk laat zich leiden door haar onzekerheid. Ze is waarschijnlijk onzeker, omdat ze toch wat voller is in vergelijking met vroeger.'

Och, die goede oude tijd, toen Gordon zelf nog werd gevraagd om talentenjachtkandidaten in het gezicht uit te gieren of te beledigen met gebbetjes over Chinees eten.

Zelf vertelde Anouk de krant: 'Toen ze me vroegen, zeiden ze: 'Blijf vooral jezelf.' Maar ze dachten denk ik toch dat ik mee zou gaan in die hypertheatrale reacties, die daar normaal zijn. Het is geen onwil, maar ik heb die skills gewoon niet.'

Prima zo, want het opbouwende, soms harde, maar nooit onaardig bedoelde commentaar van een vakvrouw lijkt me toch waar het je als deelnemer van The Voice om te doen is.

De medejuryleden van Anouk, die in blijde verwachting is van een zesde baby, hebben het maar moeilijk met haar houding. 'Het zijn de hormonen', semigrapte Ali B. vorige week toen iemand uit zijn team werd aangemoedigd zich veelzijdiger te tonen. 'Wat je constateert is het feit dat Anouk Anouk is', zei Marco Borsato een tijdje terug in een radiointerview.

In de vijfde liveshow van The Voice of Holland, vanavond op tv, zullen Martijn Krabbé en Wendy van Dijk weer flauwe bruggetjes uitspreken over het gedroomde jurylid dat niet in de juichmal van het programma past. En meer dan twee miljoen mensen zullen constateren dat Anouk, tot niemands verrassing, nog altijd Anouk is. Zo is ze dan ook wel weer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden