Anorexia vooral bij vrouwen
In Nederland lijden zo'n 40 duizend patiënten aan de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa. Jaarlijks zijn er drieduizend nieuwe patiënten....
In 1988 werd de eerste gespecialiseerde behandelkliniek opgericht in Leidschendam. Sindsdien is de deskundigheid sterk gegroeid. Er zijn nu zeven gespecialiseerde centra en twee centra voor jeugdigen. Patiënten kunnen bovendien terecht bij een aantal psychiatrische ziekenhuizen, psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen en bij sommige Riagg's. In verschillende regio's werken Riagg's en psychiatrische centra samen in een Project Eetstoornissen.
Patiënten met eetproblemen die zich melden bij de huisarts, komen vaak eerst bij een Riagg of een andere instelling voor de geestelijke gezondheidszorg terecht. Daar heeft de eerste screening plaats. Ernstige patiënten gaan door naar een kliniek.
Behandelaars voeren met de patiënt eerst een aantal intake-gesprekken om een diagnose te stellen, de ziektegeschiedenis te achterhalen en de adequate behandeling vast te stellen. Behandeling gebeurt veelal in groepen van patiënten met dezelfde problematiek. Ze kunnen zo elkaar motiveren voor behandeling en door confrontatie elkaar corrigeren. Hoeveel patiënten uiteindelijk genezen, is onbekend.